(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Nostetaan sinut kynnyksesi yli

Tietopankki

Testit – kuulostele omaa hyvinvointiasi

Olemme koonneet asiantuntijoiden suosimia testejä helpottaaksemme itsearviointia tilanteestasi. Huomioi kuitenkin, ettei pelkän testin perusteella voi tehdä diagnoosia. Diagnoosi perustuu aina lääkärin kokonaisvaltaiseen arvioon.

Terveyskirjasto

Olemme koonneet tämän terveyskirjaston asiakkaidemme tiedonhaun helpottamiseksi. Kirjasto ei ole kattava, eikä kyseessä ole tieteellinen tietokanta kaikista psykiatrian tai kliinisen psykologian termeistä. Esiteltynä on yleisiä syitä hoitoon hakeutumiseen.

Terveyskirjastomme perusteella ei ole mahdollista, eikä myöskään suotavaa koittaa itse diagnosoida itseään tai läheisiään. Varsinainen diagnoosi perustuu aina kokonaisvaltaiseen lääkärin arvioon. On myös hyvä muistaa, etteivät häiriöt muodosta selkeitä, tarkkarajaisia luokkia suhteessa psyykkiseen pahaan oloon tai ihmissuhdeongelmiin. Kun pohdit yhteydenottoa, arvioi pikemminkin sitä kuinka jaksat arjessa, ihmissuhteissa ja töissä tällä hetkellä. Se kertoo tilanteestasi tarpeeksi. Ammattilaisemme auttavat sinut eteenpäin.

Mielenterveys

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, joka ilmenee hyvin yksilöllisesti. Mielenterveyden tarkkaa määritelmää on monista syistä vaikea muotoilla pitävästi. Tämä johtuu siitä, että sekä yksilöinä, perheinä että kulttuureina olemme keskenämme hyvin erilaisia. Joitain yleisiä piirteitä voidaan kuitenkin katsoa kuuluvan täysipainoiseen, terveeseen psyykeen, ja lähdemme siitä, että yhtä tärkeää, kuin puhua mielen sairastumisesta, on puhua mielenterveyden edistämisestä.

Elämänkriisit

Erilaisia mielen hyvinvoinnin, stressin ja ikävien tapahtumien kaltaisia haasteita on elämän varrella jokaisella. Elämänkriiseillä tarkoitetaan tapahtumia tai muutoksia, joiden käsittelyyn ei sillä hetkellä ole riittävästi valmiuksia. Vaikka ne eivät ole sairauksia, ne voivat laukaista hyvin voimakkaita tunteita ja reaktioita. Elämänkriisien keskellä ammattilaisen apu on hyödyllistä. Keskustelu normalisoi ja antaa valmiuksia pohtia tapahtumien merkitystä omassa elämässä.

Terapiasuuntaukset

Psykoterapia on historian myötä jakautunut eri koulukuntiin ja suuntauksiin. Eri suuntauksilla on niille ominaisia teorioita, työskentelymenetelmiä ja näkökulmia. Yleisimpiä suuntauksia ovat kognitiivinen psykoterapia, psykoanalyyttinen psykoterapia, psykodynaaminen psykoterapia ja kriisi- ja traumaterapia sekä uudempi suosittu terapiasuuntaus eli ratkaisukeskeinen psykoterapia. Myös integratiivinen psykoterapia eli eri suuntauksien näkökulmia ja työskentelymenetelmiä yhdistävä suuntaus on nopeasti yleistymässä. Suuntauksena voi olla myös pari- perhe- ja ryhmäpsykoterapia.

Yleensä psykiatri suosittelee potilaalle suuntausta tai asiakas saattaa jo etukäteen tietää mitä suuntausta lähtee etsimään. On myös hyvä valita muutama vaihtoehto suuntauksille, sillä juuri tiettyä suuntausta edustavaa ammattilaista voi olla hankala löytää. Tutkimusten mukaan psykoterapiasuuntauksien väliset tuloksellisuuserot eivät kuitenkaan ole kovin merkittäviä ja usein hyvä terapiasuhde asiakkaan ja terapeutin välillä onkin suuntausta tärkeämpää. Vaikeimmissa mielenterveyshäiriössä kuten persoonallisuushäiriössä, psykoosissa tai erilaisissa kehityshäiriöissä esimerkiksi autismin oireyhtymässä on syytä valita suuntaus, jota psykiatri on suositellut.

Psykoterapiassa valitaan tyypillisesti jokin psykoterapiamuoto. Eri psykoterapiamuodot avataan seuraavissa linkeistä tarkemmin. Psykoterapian vaikuttavuutta on tutkittu, mutta vielä ei osata tarkasti sanoa, mikä psykoterapiassa auttaa. Tutkimusten mukaan psykoterapiasuuntauksien väliset tuloksellisuuserot eivät kuitenkaan ole kovin merkittäviä. Tärkeintä on, että psykoterapeutin ja asiakkaan yhteistyö toimii, ja työskentelytapa sopii asiakkaalle.

Blogi

Lue lisää Nosteen asiantuntijoiden näkemyksistä blogistamme. Kaikki blogikirjoitukset