Uskottomuus | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Uskottomuus

Uskottomuus on suurimpia kriisin ja pettymyksen aiheuttajia parisuhteessa. Uskottomuudessa on kyse toisen luottamuksen pettämisestä, ja kun sen luottamuksen on kerran menettänyt, sitä ei ole enää niin helppo korjata. Uskottomuus loukkaa meitä syvällä tasolla ja saattaa romahduttaa pohjan kaikelta mihin olemme parisuhteessa uskoneet. Mieleen nousee usin kysymyksiä, kuten  oliko toinen minua varten? Miksi minä en riitä, ja olenko kyllin hyvä tai arvokas? Uskottomuuden työstämisessä joudutaan katsomaan, sekä menneisyyteen että tulevaan ja etsimään vastauksia siihen, onko kaikki muukin ollut tähän saakka valhetta, ja toisaalta, onko suhteella enää tulevaisuutta?

Petetty joutuu läpikäymään monenlaisia suhteen perusturvallisuuden hajoamisesta johtuvia tunteita. Riittämättömyyden tunteet ja itsetunnon kolaukset voivat jättää arvet, jotka hoitamattomina nousevat herkästi pintaan myöhemmin. Uskottomuudesta ylipääsemisen on vaikea prosessi, mutta kuten monista muistakin asioista, siitä on mahdollista selvitä, ja jopa oppia.

Uskottomuuden kokemus on toki yksilöllinen ja sen aiheuttama psyykkinen kriisi riippuu monesta asiasta, kuten puolisoiden aiemmnasta läheisyydestä, uskottomuuden luonteesta ja kestosta sekä paljastumistavasta. Myös elämäntilanne sekä petetyn henkilökohtainen kokemis- ja reagointitapa sekä aiemmin koetut ihmissuhdekolhut vaikuttavat.

Miksi petetään?

Pettäminen, varsinkin pitkän suhteen kohdalla on verrattain yleistä. Syitä on lukuisia ja ne voivat kytkeytyä myös pettäjän itselleen antamaan oikeutukseen. Uskottomuus on usein niin loukkaavaa, että sen yli pääseminen voi vaatia ulkopuolista apua.

Henkilö, joka on ollut uskoton puolisolleen voi kokea velvollisuudekseen kertoa puolisolleen omasta pettämisestään. Vaikkakin hän tällä tavoin voi kokea olevansa rehellinen ja kantavansa vastuun virheestään, niin samalla hän myös siirtää tiedon taakan petetylle puhdistaessaan omaa omaatuntoaan. Petetty osapuoli joutuu läpikäymään tunnemyrskyn vallassa minkälainen on suhteen tulevaisuus ja voiko omaan puolisoon enää ikinä luottaa – vai pitäisikö hänen lopettaa suhde tähän, tai mitä muut ajattelevat, jos hän jääkin tähän suhteeseen vaikka toinen pettää?

Pettäjä saattaa myös ajatella suojelevansa puolisoaan, eikä aio kertoa syrhähypystä. Uskottomuuden syyt ovat monisyisiä, eikä mikään ole kovin mustavalkoista. Ulkopuolisen ammattilaisen kanssa keskusteleminen on varmasti hyvä vaihtoehto uskottomuuskriisissä oli tilanne mikä tahansa.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!