Seksuaalinen haluttomuus | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Seksuaalinen haluttomuus

Ihmisen seksuaalisen halun kokeminen vaihtelee läpi elämän. Yksilön seksuaalisen halun määrään eri aikoina ja eri elämänvaiheissa vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Halun määrä vaihtelee iän, terveydentilan ja ihmissuhdetilanteen mukaan ja myös fysiologiset tekijät, kuten testosteronin määrä vaikuttavat siihen. Tästä syystä haluttomuus voi olla monisyinen vyyhti.

Haluun vaikuttavat tekijät voidaan jakaa psykologisiin, sosiaalisiin ja fysiologisiin tekijöihin. Iän myötä tapahtuvat muutokset kuten teini-ikäisen hormonimyrsky tai vaihdevuodet ovat fysiologisia muutoksia, eivätkä ne ole toimintahäiriöitä.

Psykologisista haluun vaikuttavista tekijöistä tavallisimpia ovat heikon itsetunnon vaikutukset sekä erilaisten seksuaaliongelmien tai heikon terveydentilan sivuvaikutukset.

Halun sosiaaliset ulottuvuudet voivat kytkeytyä sekä psykologisiin suojakeinoihin että sosiaalisiin ongelmiin ihmissuhteissa. Henkilö on saattanut hakea vääränlaisia kumppaneita koko elämänsä tai hän saattaa kokea epäsopivuutta ja kyllästymistä nykyisen kumppaninsa kanssa.

Seksihalukkuus suhteessa vaihtelee, ja on hyvin tyypillistä että toinen haluaa enemmän seksiä kuin toinen. Epäsuhta kumppanin toiveiden kanssa ei vielä kerro haluttomuudesta.

Haluttomuuden hoito

Haluttomuus on yksi yleisimmistä syistä hakeutua seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle.  Taustalla voi esimerkiksi olla äkillinen, erityisestä syystä johtuva muutos yksilön seksuaalisessa halussa tai suhteessa jo pidempään vaikuttanut halujen, toiveiden ja tarpeiden eriparisuus.

Tilanteeseen ja avun tarpeeseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka kauan tilanne on jatkunut, ja miten henkilö itse sekä mahdollinen kumppani sen kokevat. Toisinaan on niin, että ihminen itse ei pidä asiaa häiritsevänä, mutta kumppani pitää. Haluttomuuden taustalla voi esimerkiksi olla tyytymättömyys suhteeseen, joka vaikuttaa kielteisesti haluun ja seksielämään. Suhteen dynamiikka, kommunikointi ja yleinen hyvinvointi vaikuttavat usein ratkaisevasti siihen, miten tyydyttäväksi seksielämä suhteessa koetaan.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!