Addiktiot eli riippuvuudet | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Addiktiot eli riippuvuudet

Riippuvuuksilla tarkoitetaan häiriöitä, joissa jonkin aineen käyttö tai käyttäytyminen jatkuu ja lisääntyy sen haitallisista seurauksista huolimatta. Kysymys voi olla kemiallisista aineista kuten alkoholista, tupakoinnista, tai muista päihteistä, tai käyttäytymisestä, kuten pakonomaisesta rahapelaamisesta, seksisuhteista, tai vaikkapa shoppailusta.

Riippuvuuksille on yleensä yhteistä mielihyvä, jännitys tai muu positiivinen seuraus, jota käyttäytymisellä tavoitellaan. Käytöksen lisääntyessä, tarvitaan yhä enemmän ja suurempia määriä aiemman mielihyväntunteen saavuttamiseksi. Vähitellen kehittyvän toleranssin seurauksena mielihyvän kokemukset alkavat heiketä, samalla kun yritykset lopettaa käyttäytyminen muuttuvat vaikeammaksi. On yleistä, että riippuvainen henkilö havahtuu ongelmaan vasta siinä vaiheessa, kun mielihyvä käyttäytymisestä on kadonnut ja hallinnan kokemus jo merkittävästi heikentynyt.

Riippuvuudet ja mielialan ongelmat

Riippuvuus kytkeytyy myös ahdistukseen ja masentuneisuuteen. Riippuvuuskäyttäytyminen saattaa käynnistyä pyrkimyksenä virkistää alakuloista ja tylsistynyttä oloa. Kyse voi myös olla masennuksen tai ahdistuksen itselääkinnästä. Onkin osoitettu, että mielialahäiriöt ja riippuvuudet usein vahvistavat toisiaan.

Riippuvuudet johtavat vähitellen mielihyväntunteen heikkenemiseen, ja lisääntyvään tuskaisuuteen. Riippuvuuksilla on myös haitallisia seurauksia ihmissuhteiden ja työelämässä pärjäämisen kanssa, koska ajatukset ja odotukset alkavat kiertyä pakonomaisesti riippuvuuden kohteen ympärille. Lisäksi vieroitusoireet pahenevat ja syvenevät käyttäytymisen edetessä.

Riippuvuudet ja sosiaalinen ympäristö

Riippuvuuksille on tyypillistä myös käyttäytymisen peittely ja valehtelu. Lähipiirille monet riippuvuudet voivat tulla yllätyksenä. On myös tyypillistä, että riippuvuuksia ei mielletä sairauksina, tai psykologisina vaikeuksina, vaan moraalisena heikkoutena. Siksi onkin erittäin tärkeää ymmärtää, että kyse on kehittyvästä sairaudesta, jonka kanssa riippuvainen ilman apua on usein voimaton. Usein on tarpeellista, että myös läheiset hakevat apua riippuvaisen kanssa elämisen kuormittavuuteen.

Riippuvuuksien hoito

Riippuvuuksia hoidetaan vaikeusaste huomioiden monin eri tavoin. Osa riippuvaisista kaipaa havahtumista ja ammattilaisen tukea elämäntapamuutoksen tekemiseen. Osa tarvitsee kokonaista irtiottoa riippuvuuskäyttäytymisestä, ja mahdollisesti kuntoutusjaksoa valvotuissa oloissa. Alkoholiongelman ja muidenkin riippuvuuksien hoito on vaikeaa, ellei henkilö itse tunnusta ongelmaansa ja motivoidu vahvasti muutokseen. Myös psykiatrisia ongelmia, joita usein on riippuvuuksien taustalla, on vaikea tunnistaa ja hoitaa niin kauan kun riippuvuuskäyttäytyminen jatkuu.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!