Epävakaa persoonallisuus | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Epävakaa persoonallisuus

Epävakaata persoonallisuushäiriötä kuvaa pitkäkestoinen ja jatkuva tunteiden, ihmissuhteiden ja oman identiteetin ailahtelevaisuus, sekä impulsiivinen toiminta. Usein käytetään myös termiä rajatilainen persoonallisuus, tai tunne-elämältään epävakaa persoonallisuus.

Epävakaan persoonallisuuden oireet

Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivät kokevat usein ahdistusta, voimakasta epäluuloa ja masennusta, joita he yrittävät hallita impulsiivisilla ja ailahtelevilla keinoilla. Käyttäytymisessä voi vaihdella esimerkiksi voimakkaat rakastumisen ja hylätyksi tulemisen kokemukset, tai aggressiivisen ja hallitsemattoman käytöksen ja lamaavan syyllisyyden kokemuksen jaksot. Elämänsuunnitelmat saattavat vaihtua usein, ja olla epärealistisia.

Myös päihteiden käyttö on tavallista keinona koettaa hallita sisäistä kaaosta ja ahdistusta. Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivät ihmiset käyttäytyvät usein itseä, tai toisia vahingoittavasti.

Epävakaan persoonallisuuden hoito:

Hoidossa käytetään erilaisia psykoterapeuttisia hoitoja sekä lääkehoitoa. Epävakaa persoonallisuus lievenee usein, varsinkin asianmukaisen hoidon kanssa henkilön ikääntyessä.