Seksuaalisuuden ongelmat ja haasteet | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Seksuaalisuuden ongelmat ja haasteet

Seksuaalisuus koskettaa meitä jokaista kaiken aikaa ja on olennainen sekä erottamaton osa ihmisyyttä. Siihen kuuluvat seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja sen mukainen rooli, sekä suvun jatkaminen.

Psykoterapiassa usein käsitellään seksuaalisuutta ja sen ilmentymiä omassa kasvussa ja kehityksessä eri tavoin. Yksi syy seksuaalisen identiteetin haasteisiin liittyy sen verrattain myöhäiseen kypsymiseen. Muita itsen puolia, kuten taitoja, tietoja ja käytöstapoja voidaan harjoitella ja hyvin varhain omassa perheessä ja koulussa. Seksuaalisuuteen tutustuminen, ja sen sukukypsä kehollinen ilmeneminen tapahtuu kuitenkin hitaasti, puberteetista alkaen.

Seksuaalisilla toimintahäiriöillä puolestaan viitataan rajatummin seksuaalisen käytöksen ja kanssakäymisen häiriöihin, jotka vaikeuttavat sukupuolielämää. Näitä voivat olla seksuaaliseen haluun, kiihottumiseen, laukeamiseen tai kipuun liittyvät ongelmat.

Oireet ja hankaluudet ovat voineet kulkea mukana pitkään, tai esiintyä vain tietyssä elämänvaiheessa tai tietyn partnerin kanssa. Niiden takana voi olla sekä psykologisia, että ruumiillisia ongelmia. On myös tavallista, että ongelmista puhuminen ja niiden ratkaiseminen aiheuttaa häpeää.

Kypsä, vastavuoroinen seksuaalisuus on mahtava ja positiivinen asia, joka lisää parisuhteen onnellisuutta ja sitoutumista. Siksi ongelmista ja häiröistä kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, vaikka ensimmäinen askel voi tuntua vaikealta.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!