(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Nostetaan sinut kynnyksesi yli

Ahdistus ja ahdistushäiriöt

Ahdistuneisuus on yleisimpiä mielen häiriöitä ja liittyy myös muihin mielen häiriöihin, kuten masennukseen. Vaikka ahdistus ja pelotkin ovat tilapäisinä reaktioina normaaleja tunteita, niiden jatkuessa pitkään ne haittaavat monin tavoin normaalia elämää.

Ahdistuksen oireet

Ahdistus voi ilmetä kyvyttömyytenä rauhoittua, keskittymiskyvyn puutteina, ja univaikeuksina. Ahdistunut mieliala on tuskainen ja siihen voi liittyä yleistyneitä huolia ja tunne, että jotain ikävää varmasti tapahtuu. Usein ahdistuneisuus koetaan kehon tasolla. Kihelmöintinä, puutumisina, vatsaoireina tai yleisenä epätodellisuuden tunteena tai huimauksena. Ahdistuneisuudella on monenlaisia syitä, sekä biologisia, psykologisia, että elämäntilanteeseen liittyviä.

Ahdistuneisuus voi olla peräisin monesta asiasta

Pelolla on usein selkeämpi kohde. Ahdistus voi olla myös kohteetonta, yleistynyttä huolestuneisuutta ja tukalaa oloa. Usein ahdistus liittyy muutokseen ja on ensimmäisiä signaaleja siitä, että elämässä on tapahtunut tai tulee tapahtumaan muutoksia, joihin meidän tulisi opetella suhtautumaan uudella tavalla.

Nuorilla muutto uudelle paikkakunnalle, aikuisilla vaikka lapsen syntymä, ja ikääntyneemmillä eläkkeelle jääminen voivat aiheuttaa sopeutumiseen liittyvää ahdistusta. Ahdistus kuuluukin usein kasvamiseen, ja kuvaa haasteiden ja sen hetkisten voimavarojen, ja mielen kykyjen välistä kuilua. Ahdistusta voidaan pitää myös muutokseen motivoivana tunteena elämässä.

Ahdistuneisuus tietyissä tilanteissa

Ahdistus voi myös olla myös liiallista huolta ja pelkoa vain tietyissä tilanteissa. esimerkiksi esiintyessä tai muissa ryhmätilanteissa. Yleinen ahdistushäiriö on paniikkihäiriö, jossa voimakas kohtauksenomainen ahdistus säikäyttää ja aiheuttaa kohtuutonta pelkoa hallinnan menettämisestä. (Ks.paniikkihäiriö)

Ahdistavat ympäristöt ja tapahtumat

Ahdistus voi liittyä myös tilanteisiin, jotka tosiasiallisesti ovatkin pelottavia tai turvattomia. Tällöin itse tunne on normaali, mutta liian pitkään jatkunut altistus voi silti yleistyä ja alkaa vaikuttamaan muillakin elämänalueilla Esimerkiksi työelämässä useat kokevat kohtuuttomia vaatimuksia, mitätöintiä tai asiatonta käytöstä liian pitkään. Ahdistuneisuus voi jatkua, vaikka tilanteet eivät olekaan läsnä (ks.työelämän ongelmat ja haasteet.)

Erityisen pelottavien ja kivuliaiden tapahtumien kokeminen tai todistaminen voi erityisesti johtaa pitkäkestoiseen ahdistuneisuuteen ja pelkoon (ks.traumaperäinen stressihäiriö.)

Ahdistuksen hoito

Ahdistusta voidaan hoitaa tehokkaasti. Hoitomuotoina voidaan käytetään sekä psykoterapiaa, että lääkehoitoa.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!