Seksuaalisuus lapsiperheen arjessa | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Seksuaalisuus lapsiperheen arjessa

Parisuhde muuttuu kaikilla, kun suhteeseen tulee lapsi. Heteroparisuhteessa mies ja nainen saavat omaksua myös äidin ja isän roolit, ja että on joku kolmas, joka tarvitsee koko ajan huolenpitoa. On ensiarvoisen tärkeää lapsen perusturvallisuuden kannalta, että hän kehittää tasapainoisen ja turvallisen kiintymysuhteen vanhempaansa kolmen ensimmäisen ikävuoden aikana.

Lapsen saaminen ja hoidon rankkuus saattaa tulla pariskunnalle ehkä yllätyksenä, ja se että aika oman parisuhteen ja seksuaalisuuteen saattaa jäädä vähäiseksi tai jopa kokonaan paitsioon. Vauvan saamisesta saattaa tulla naisille niin kokonaisvaltainen kokemus, että puoliso ja seksielämä saattaa tuntua toisarvoiselta. Synnytyksen jälkeen paikat usein pitkään aristavatkin koskettelua tai yhdyntää. Väsymys saattaa olla niin vallitseva olotila, että sänkyyn päästyään osaa vain ajatella unta. Ihminen väsyneenä ei osaa kunnolla nauttia ja keskittyä seksuaalisuuteenkaan.

Muista ottaa omaa aikaa itselle ja parisuhteelle

Lasten ollessa pieniä voi tuntua haastavalta löytää aikaa omalle seksuaalisudelle tai laatuajalle kumppanin kanssa. On yhtälailla tärkeää, että pariskunta pitäisi huolta toisistaan, antaisi toisenkin ottaa omaa aikaa, ja myös sitä keskinäistä laatuaikaa löydettäisiin. Esimerkiksi lapsi tai lapset voidaan viedä hoitoon, ja kalenteriin voi laittaa “treffi-iltoja” vaikka hyvän ruoan, yhteisten harrastusten tai kulttuurin parissa, sekä varattaisiin aikaa myös kiireettömälle seksille.

Lapsien kasvaessa on hyvä muistaa, että vanhemmat pitävät kiinni siitä, että he saavat ottaa oman ajan toisilleen ja seksuaalisuudelleen. Esimerkiksi lukko makuuhuoneen ovessa kertoo lapsille, että vanhemmillakin on oma yksityinen aikansa. Seksuaalisuus on läpi elämän kulkeva asia, ja välillä se vain muuttaa muotoaan lasten ollessa pienempiä tai jossain vaiheessa matkaa. Se on hyvä jokaisen ymmärtää, että seksuaalisuus elää ja muuttuu muunkin elämän mukana. Vanhempien hyvinvointi ja heidän keskinäinen toimiva parisuhteensa ovat myös lapsen etu.

 

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!