Fobiat | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Fobiat

Fobiolla eli määräkohteisilla peloilla tarkoitetaan voimakasta pelkoa, joka kohdistuu tiettyy kohteeseen tai tilanteeseen. Pelon kohteista yleisiä ovat esimerkiksi eläimet tai hyönteiset, ukkonen, korkeat paikat, veren näkeminen, tai pistokset ja piikit. Pelot voivat kohdistua myös tiettyihin tilanteisiin, kuten suljettuihin paikkoihin,esiintymistilanteisiin, tai lentämiseen. Muita pelkoja ovat esimerkiksi bakteeripelko, avaran tilan aiheuttama kaatumispelko tai lapsilla ilmenevä voimakkaiden äänien tai outojen vaatteiden pelko.

Pelot eivät yleensä lamauta elämänhallintaa kuin tietyissä tilanteissa, joita pelosta kärsivä pyrkii välttämään. Välttely saattaa kuitenkin vahvistaa itse pelkoa. Esimerkiksi esiintymisjännitys usein lisääntyy, kun alkaa syntyä uskomus, ettei tilanteesta selviä ja välttäminen vahvistaa uskomusta.

Pelkkä vastemielisyys, tai ikävät tunteet eivät vielä täytä määräkohteisen pelon kriteerejä. Kun ne alkavat ilmetä kohtuuttoman voimakkaina, ja etenkin mikäli ne haittaavat arkea ja elämää, voidaan tarkastella häiriön mahdollisuutta.

Määrämuotoisen pelon oireet

Määrämuotoisen pelon kehollisia oireita voivat olla esimerkiksi vapina, hikoilu, huimaus, sydämen tykytys, punastuminen tai ripuli. Psyykkisellä tasolla koetaan usein myös  voimakas halua paeta tilanteesta. Keskeinen oireita vahvistava tekijä on myös koettu kyvyttömyys hallita fyysisiä oireita ja jännittämistä.

Pelkojen taustalla voi olla evoluution mukana kehittyviä automaattisia mekanismeja. On tutkittu esimerkiksi hämähäkkien pelkoa ja tehty havaintoja, joiden perusteella sen voidaan ajatella olleen tärkeä varoitussignaali luonnonympäristössä. Monet pelkojen kohteet eivät olekaan sinällään mielettömiä. Esimerkiksi lentämisen voi ajatella myös olevan luonnollinen reaktio ihmiselle epäluonnolliseen ympäristöön. Pelkojen taustalla voi myös olla elämänhistoriassa tapahtuneita ikäviä kokemuksia tai traumoja. Pelkotilat ovat yleisempiä lapsuudessa, kuin aikuisena.

Määrämuotoisen pelon hoito

Määrämuotoisten pelkojen ensisijainen hoitomuoto ovat psyykkiset hoidot ja psykoterapiat.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!