Työstressi | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Työstressi

Stressi on luonnollista. Se virittää meidät reagoimaan ja ponnistelemaan. Liiallisena ja pitkään jatkuvana se voi kuitenkin olla haitallista. Työstressin voi määritellä ristiriidaksi työn erilaisten vaatimuksien ja yksilön hallinnankokemuksen välillä. Käytännössä työstressi voi syntyä hyvin monenlaisista työympäristön ja yksilön välisistä tekijöistä. Haitallisimmillan työstressin voi määritellä tilanteeksi, jossa työntekijä kokee töistä selviytymisen olevan hallitsematonta tai ylivoimaista.

Työtehtävää ja työn tekemisen edellytyksiä arvioitaessa tulee tarkastella itse työtehtävää, työn tekemisen välineitä ja fyysistä ympäristöä, sekä työn organisoimista. Lisäksi työn vaativuudessa on arvioitava esimerkiksi jatkuvan kiireen vaikutus.

Henkilökohtaiset voimavarat arvioidaan suhteessa työtehtävään ja sen vaatimuksiin. Yksilöstä peräisin olevia tekijöitä ovat esimerkiksi osaaminen, elämäntilanne ja sen kuormittavuus, palautumisen keinot ja usein myös persoonallisuuden piirteet sikäli, kuin niihin kohdistuu ristiriitaa työtehtävän hoitamisen suhteen.

Työstressi ja työuupumus

Työstressi altistaa työuupumukselle, kun se jatkuu pitkään kuormittavana. On tärkeää muistaa, että työn kuormituksen ja sen haitallisten vaikutusten hallinta on myös esimiehen vastuulla. Ratkaisut tilanteen korjaamiselle saadaan usein parhaiten aikaan yhteistyössä työterveyden ammattilaisten, työntekijän ja esimiehen yhteisillä tapaamisilla työkykyneuvotteluissa.

Työstressin hoitaminen

Työstressin syitä ja palautumisen keinoja voidaan tehokkaasti hoitaa psykologin vastaanotolla. Työterveyspsykologit ovat erikoistuneet työstressin hoitoon.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!