Kaksisuuntainen mielialahäiriö | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kaksisunntainen mielialahäiriö on vahvasti perinnöllinen mielen häiriö. Se tunnetaan myös nimillä bipolaarihäiriö ja maanisdepressiivinen häiriö. Sille on ominaista voimakkaat mielialan vaihtelut, jotka voivat kerrallaan kestää pitkäänkin.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireet

Maanisessa vaiheessa potilas saattaa kokea jopa kuukausien ajan poikkeuksellista mielihyvän tunnetta. Aktiivisuus lisääntyy, usein uni vähenee ja harkintakyky heikkenee. Maniajakson aikana voi esiintyä epärealistisia suunnitelmia, käytös on impulsiivista ja rönsyilevää. Yleensä maanisesta jaksosta kärsivä henkilö ei koe, että mikään on vialla. Käytännössä käytös voi näkyä epärealistisina suunnitelmina, holtittomana rahankäyttönä, tai lisääntyvänä seksuaalisuutena tai päihteiden käyttönä.

Masennusjaksot ovat maanisia jaksoja yleisempiä. Niiden aikana potilas kokee syvää epätoivoa, arvottomuuden tunnetta ja myös itsemurhaan liittyviä ajatuksia voi esiintyä. Usein vakavat masentuneisuuden tunteet kytkeytyvät myös maniajakson aikana aikaansaatujen tosiasiallisten vaikeuksien katumiseen.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoito

On yleistä, että henkilö hakeutuu hoitoon juuri masennusjakson aikana. Hoidon keskeinen perusta ovat mielialaa tasaavat lääkkeet. Myös psykoedukaatio, eli tiedon jakaminen sairaudesta on tärkeää sekä henkilölle itselleen, että läheisille.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!