Traumaperäinen stressihäiriö | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Traumaperäinen stressihäiriö

Traumaperäinen stressireaktio (PTSD) voi kehittyä tilanteessa, jossa henkilö joutuu kohtaamaan tapahtuman, johon liittyy joko kuolema, vakava loukkaantuminen tai henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaaminen. Tilanne voi koskea itseä, tai muuta henkilöä. Tilanteet voivat aiheuttaa voimakasta pelkoa, turvattomuutta, kauhua ja avuttomuutta, joka yleistyy ja jatkuu hoitamattomana pitkään.

Traumaperäisen stressihäiriön oireet

Kriisin jälkeiset turvattomuuden tunteet ja niiden tunkeutuminen mieleen pitkäänkin tapahtuman jälkeen ovat myös normaaleja kriisireaktioita. Normaali surutyö, tai kriisin käsittely on prosessi, jossa vähitellen koetut asiat jäsentyvät osaksi elämänhistoriaa, ja turvallisuuden tunne palaa.

Sopeutumisen ja asian käsittelyn ollessa ylivoimaista ja ahdistavien kokemusten merkittävästi haitatessa elämää ja työkykyä, ei välttämättä enää ole kyse normaalista sopeutumiseen ja asian käsittelyyn liittyvästä psyykkisestä työstä.

Oireita voivat olla ikävän tapahtuman jatkuva tunkeutuminen mieleen ja avuttomuus ajatusten ja pelottavien tunteiden hallinnassa. Myös yleistynyt turvattomuus ja muiden ikävien ja pelottavien ajatusten jatkuva läsnäolo usein yleistyy. Henkilö on jatkuvasti varuillaan. Traumaperäinen stressihäiriö voi johtaa vakavaan elämänhallinnan kaventumiseen ja työkyvyn menettämiseen.

Traumaperäisen stressihäiriön hoito

Traumaperäistä stressihäiriötä hoidetaan ensisjaisesti psykoterapialla. Myös hoitoa tukevaa lääkehoitoa käytetään.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!