Synnytyksen jälkeinen masennus | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Synnytyksen jälkeinen masennus

Lapsen syntymä on suuri muutos sekä synnyttäjälle, että perheelle. On normaalia, että se herättää sopeutumiseen liittyviä voimakkaita tunteita. Myös negatiiviset ajatukset, kuten huolet ja pelot ovat normaaleja. Synnytyksen jälkeinen alakulo on myös hyvin yleistä. Normaalisti alakulo väistyy muutamien päivien kuluessa synnytyksestä.

Osalle voi kuitenkin kehittyä pidempikestoinen masennusoireisto (ks.masennus). Synnytyksen jälkeinen masennus heikentää sekä äidin vointia ja jaksamista, että suhteen muodostumista vauvaan. Masentunut  äiti voi kokea ahdistusta, pelkoa tai väliinpitämättömyyttä pienokaista kohtaan.

Myös synnyttäjän elämäntilanne vaikuttaa voimavaroihin jaksaa lapsen kanssa. Ennakoimaton raskaus, taloudelliset vaikeudet, lähteisten ihmisten tukiverkoston puuttuminen, tai  aiemmat mielenterveyden ongelmat voivat vaikuttaa jaksamiseen.

Raskausaika on tärkeä vaihe, jolloin synnyttämiseen ja vanhempana olemiseen liittyviin pelkoihin ja mielikuviin voi vaikuttaa ja niitä voi työstää.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoito

Masennuksen hoitoon yleisesti soveltuvat keinot sopivat myös synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitoon. On kehitetty myös psykoterapian muotoja, joissa hoidetaan erityisesti lapsen ja hoivaajan välistä vuorovaikutusta.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!