Psykoosit | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Psykoosit

Psykoosit ovat vaikeita mielenterveyden häiriöitä, joiden keskeinen piirre on todellisuuden tajun voimakas häiriintyminen. Psykoottinen henkilö kadottaa riittävän kyvyn erottaa, mitkä ajatukset, aistivaikutelmat ja kokemukset kumpuavat hänestä itsestään ja mitkä taas ympäristöstä. Tämä johtaa siihen, ettei potilas kykene erottamaan mikä on totta ja mikä ei.

Psykoottiset oireet jaetaan positiivisiin ja negatiivisiin. Edellisillä tarkoitetaan normaaliin psyykkiseen toimintaan nähden ylimääräisiä oireita, kuten aistiharjoja ja harhaluuloja. Ne voivat ilmetä myös hajanaisena ja epäloogisena puheena  ja käytöksenä. Negatiiviset oireet tarkoittavat normaalien ajattelutoimintojen ja käytöksen heikkenemistä tai puuttumista.

Psykoosi voi olla lyhyt ja ohimenevä tila, tai pitkäaikainen sairaus, kuten skitsofrenia. Psykoottisia oireita voi kuitenkin ilmetä monissa psykiatrisissa sairauksissa. Myös alkoholin ja päihteiden liiallinen käyttö voi laukaista psykooosin.

Psykoottinen henkilö ei yleensä ole tietoinen omasta tilastaan. Psykoottinen häiriö ei kuitenkaan aina välttämättä vaikuta kaikkeen psyykkiseen toimintaan. Jollain elämän osa-alueilla henkilö voi suoriutua kohtalaisen hyvin.

Psykoosien hoito

Psykooseja hoidetaan sekä lääkityksellä että psykososiaalisella kuntoutuksella. Oireiden ollessa vakavia psykoosipotilaita hoidetaan myös psykiatrisilla sairaalaosastoilla.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!