Puhumattomuus | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Puhumattomuus

Kommunikaatiovaikeudet ovat yleisimpiä syitä, minkä vuoksi hakeudutaan terapeutin vastaanotolle. Hyvässä parisuhteessa vuorovaikutus on keskeisessä roolissa, mutta aina keskustelukulttuurit eivät kohtaa. Jos asioista ei keskustella, toinen osapuoli saattaa tehdä aivan vääriä oletuksia asioista, joista voi seurata väärinymmärryksen ja vaikenemisen kierre. Kukaan ei myöskään ole ajatustenlukija, joten ei pidä olettaa, että toinen ymmärtäisi toisen tarpeita, jos niistä ei osata puhua ääneen.

Parisuhteessa puhuminen ja avoin viestintä voivat kuitenkin olla monille haastavia. Puhu, puhu, puhu – kehottavat parisuhdeoppaat. Mutta entä jos ei pysty? Tai jos ei osaa eikä tiedä, mitä sanoa? Tai jos kaikki sanottava ahdistaa?

Hyvät vuorovaikutustaidot edellyttävät samoja asioita kuin hyvä ihmissuhdekin: keskinäistä kunnioitusta, toisen huomioonottamista, rehellisyyttä, luottamusta ja hyviä käytöstapoja. Tutkimuksetkin osoittavat, kuinka puhuminen parantaa seksielämää ja auttaa ahdistukseenkin. Asioita ei pidä patoa sisäänsä liian pitkäksi aikaa, vaan puhuminen voi toimia jo itse itseään parantavana toimenpiteenä, kun omasta systeemistä saa ulos kuormittavia asioita.

Olipa kyseessä minkälainen suhteen muoto tahansa, niin puhumisen merkitystä ei pidä aliarvioida. Puhuminen ei tunnetusti ole aina helppoa – ja siihen voi liittyä pelkoa toisen loukkaamisesta sekä omasta haavoittuvuudesta. Viestintä on vastuullista toimintaa. Ei pelkkä puheen määrä vaan ennemminkin sen laatu ratkaisee. Impulsiiviset ja väärät sanat voivat loukata ja jättää ikuisen haavan kumppaniin. Puhumattomuus yhtälailla voi satuttaa, ja mykkäkoulu riidan yhteydessä voi olla tuhoavaa, eikä sitä saisi käyttää aseena tai vallankeinona.

Lopulta avoin viestintä kuitenkin useimmiten palkitsee. Työkaluja ja tekniikoita kommunikaation parantamiseksi ja helpottamiseksi on onneksi saatavilla. Voi olla hyvä keino hakeutua kumppaninkin kanssa terapeutin vastaanotolle, jotta keskustelyhteys voidaan avata tai uudelleen löytää sekä kipeitäkin asioita voidaan käsitellä turvallisessa ympäristössä ohjatusti.

 

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!