Mustasukkaisuus | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Mustasukkaisuus

Mustasukkaisuus on inhimillinen tunne, joka koskettaa melkein kaikkia, kun koemme, että jotain meille tärkeää ihmissuhdetta uhkaa jokin asia. Mustasukkaisuutta voi olla vaikea käsitellä tunteena, ja sen kokemista saatetaan jopa hävetä. Mustasukkaisuudella voi olla monia puolia: saatetaan toivoa kumppanin tulevan mustasukkaiseksi tai kumppanin mustasukkaisuudesta voidaan ahdistua. On hyvä ymmärtää, että mustasukkaisuus on täysin normaali ja inhimillinen tunne, mutta se voi kärjistyä ja aiheuttaa paljon kärsimystä.

Normaali mustasukkaisuus

Mustasukkaisuuden kokeminen on normaalia, kun parisuhdetta uhkaa kilpailija, tai suhteessa toinen osapuoli kokee jäävänsä vaille rakkautta ja huomiota. On normaalia kokea mustasukkaisuutta, kun omaa parisuhdetta uhkaa esim. toinen kilpailija. On täysin normaalia “puolustaa omaa reviiriään”, jos kumppani flirttailee tai on ollut uskoton kolmannen osapuolen kanssa. Signaalina läheisyyden kaipuusta mustasukkaisuus voi myös olla rakkauden osoitus ja kuvata sitoutumista toiseen. Ei ole harvinaista kokea ajoittain tervettä mustasukkaisuutta, kun haluaa suojella omaa suhdettaan ja pitää huolta omista rajoistaan. Kumppani saattaa kokea myös pientä mielihyvää ja välittämistä, jos huomaa, että hänestä ollaan mustasukkaisia. Hallittu mustasukkaisuus on täysin normaalia terveessä parisuhteessa, eikä kuormita kumpaakaan osapuolta.

Sairaalloinen mustasukkaisuus

Haitallisesta mustasukkaisuudesta on kyse silloin, kun pelot ja huolet ovat epärealistisia ja kohtuuttoman voimakkaita. Tällöin epäluulo ja ahdistus kumpuaa henkilöstä itsestään, eikä välttämättä liity toisen käyttäytymiseen tai tunteiden ilmaisuun. Tyypillistä on aiheeton syyttely esimerkiksi kumppanin käyttäytymisen muutoksista tai liian pitkälle viedyt omat kuvitelmat kumppanin asioista.

Liika mustasukkaisuus on haitallista suhteelle. Siitä kärsii sekä mustasukkaisuuden kohde että mustasukkainen itse. Mustasukkaisuus on yleinen syy parisuhdeongelmiin ja eroihin. Ääritapauksissa se voi olla jopa vaaraksi turvallisuudelle. Mustasukkaisuus onkin toisiksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Keskustelusta ja psykoterapiasta apua liialle mustasukkaisuudelle

Useimmat pari hyötyvät siitä, että he keskustelevat avoimesti tilanteesta ja pyrkivät ymmärtämään toistensa tunteita ja tarpeita paremmin. Keskustelu voi auttaa asioiden selvittämisessä ja väärinkäsitysten korjaamisessa. Olisi tärkeää tunnustaa olevansa mustasukkainen ja puhua siitä avoimesti toiselle sen sijaan, että ivailee, syyttelee tai vahtii kumppanin menoja. Mikäli keskustelu ei auta eteenpäin, liiallista mustasukkaisuutta voidaan käsitellä myös psykologin vastaanotolla ja psykoterapiassa.

 

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!