Ihmissuhteiden kriisit ja haasteet | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Ihmissuhteiden kriisit ja haasteet

Ihmissuhteet, erityisesti pari- ja perhesuhteet synnyttävät meissä usein elämämme voimakkaimpia tunteita. Suhteessa osapuolten tarpeet ovat joskus ristiriitaisia, ja eri elämänvaiheessa tarpeet ja toiveet myös muuttuvat. Siksi kysymys onkin hyvä muotoilla niin, kuinka yhdessä selvitään ja kasvetaan vaikeuksista huolimatta?

Parisuhteessa tapahtuu helposti väärinkäsityksiä. Myös siitä, mitä oikeasti tarvitsee, mitä pelkää, ja mitä toiselta toivoo, ei ole arjessa aina helppo puhua. Kun asiat ovat intiimejä ja tunteet voimakkaita, ei usein tunnu turvalliselta ottaa asioita puheeksi. Usein myös pakenemme tunteita koettamalla siirtää vastuun toisen käytökseksi, tai korvaamalla yhteyden jollakin ulkoisella, toisen ulkopuolelle sulkevalla käyttäytymisellä. (Ks. esim. riippuvuudet.)

Parisuhteisiin kuuluu myös jatkuva muutos. Esimerkiksi suhteen alkuvaiheessa, lasten syntymän jälkeen ja ikääntyessä kohdataan uusia toiveita ja pelkoja. Muutos voi palvella ja syventää kiintymystä, mikäli parisuhteessa kyetään puhumaan merkityksellisesti, aidosti ja turvallisesti. Mikäli muutosta ei yhdessä pohdita ja ennakoida, on riskinä erilleen kasvaminen tai yksinäisyys parisuhteessa.

Puhuminen parisuhteessa on keskeisesti tunnepuhetta. Siinä on vahvasti mukana voimakkaat tarpeet ja niihin kohdistuvat odotukset. Tarpeista ja tunteista puhuminen vaatii alustakseen riittävän luottamuksen ja kunnioituksen. Turvallisuudesta syntyy myös intiimi läheisyys ja yhteinen ilo.

Parisuhde vaatii usein yhteisen, luovan mielentilan, jota yhdessä rakennetaan. Kun yhdessä unelmoidaan, muistellaan ja suunnitellaan, muodostuu ikään kuin kolmas tila suhteeseen. Tämä tila ei ole kummankaan mieli yksinään, vaan yhteinen jaettu horisontti. Kun tämä horisontti katoaa, saattaa suhde alkaa tuntua umpikujalta. Kyky nähdä yhteistä tulevaisuutta heikkenee.

Parisuhteen vuorovaikutus vaatii sitä, että toisen kokemusta aktiivisesti tavoittelee. Kuvittelun ja toisen eleiden ja toiminnan tulkitsemisen sijaan, on pyrittävä ymmärtämään kysymällä. Usein on vaikea kertoa, mistä jokin itseä tai toista askarruttava asia johtuu, koska syyt voivat olla myös kaukana menneisyydessä. Myös stressi ja kiire heikentää kykyämme tavoittaa aidot syyt.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!