Monisuhteisuus (polyamoria) | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Monisuhteisuus (polyamoria)

Polyamorialla tarkoitetaan ajattelu- ja elämäntapaa, jossa henkilöllä voi olla yhtäaikaisesti useampi seksuaalisia tai romanttisia piirteitä sisältävä ihmissuhde. Kunkin ihmisen polyamoriset suhteet ovat hänen kumppaniensa tuntemia ja hyväksymiä.

Polyamoriaa ei pidä sekoittaa polygamiaan, joka tarkoittaa moniavioisuutta. Polyamoristit ovat enemmän yhdistetty 1900-luvun jälkipuoliskolla länsimaissa tapahtuneeseen individualistisen eli yksilöiden valinnanvapautta korostavan vapaamielisyyden nousuun. Polyamoristit saattavat elää myös avioliiton tai sen kaltaisessa järjestelyssä, ja osa heistä saattaa kaivata mahdollisuutta ryhmäavioliiton solmimiseen. Osa kuitenkin polyihmisistä kyseenalaistaa avioliittoinstituution ja sen olemassaolon tarpeellisuuden.

Polyamorisia suhteita on monenlaisia. Osa asuu yhdessä, osa yksin. Voi olla kolmisuhteita, nelisuhteita tai suurempia kokonaisuuksia, joissa esiintyy myös seksuaalisuutta, rakkautta, sekä muuta hellyyttä, mitä jakaa ystäväverkostoissa.

Monilla polyamorisilla ihmisllä on useampi seurustelusuhde, mutta kumppaneiden lukumäärä ei määrittele ihmisestä polyamorista. Polyamorisuus voi olla osa identiteettiä seksuaalisen suuntautumisen tavoin tai polyamorinen suhde voi olla valinta. Toisilla polyillä on myös avoimia, vapaita seksisuhteita, ja toiset swingaavat eli harrastavat parinvaihtoa.

Puhuminen korostuu polyamorisessa suhteessa

Rakkaussuhteen ylläpitäminen vaatii aina työtä ja huomiota, saatikka sitten kahden (tai useamman) suhteen pitäminen yhtä aikaa. Keskinäisen kommunikaation merkitys korostuu erityisesti polyamorisissa suhteissa, jotta luottamus ja odotukset toista kohtaan voidaan neuvotella.

Mustasukkaisuus polyamorisessa suhteessa

Mustasukkaisuus mietityttää usein polyamoristisissa suhteissa eläviä ja vaikka koetaan, ettei rakkautta tarvitse rajoittaa yhteen ihmiseen, voivat vaillejäämisen ja omistamisen tunteet silti nousta esiin. Aika on rajallista, ja voin tuntua haastavalta jaksottaa aikaansa eri ihmisten tarpeiden kesken. Näistä tunteista on pystyttävä puhumaan avoimesti kumppanin kanssa.

Eettinen vaihtoehto pettämiselle?

Polysuhteiden väitetään olevan myös eettinen vaihtoehto pettämiselle. On tutkittu, että valtaosa ihmisistä pettää kumppaniaan ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Seksuaalinen ja romanttinen käyttäytyminen, joka on sidottu yksinomaan yhteen suhteeseen yhden ihmisen kanssa, ei välttämättä tunnu luonnolliselta jollekin. Näin ollen polyamoria voidaan nähdä ihanteellisena vaihtoehtona pitää useampia kumppaneita samaan aikaan. Vaikka rehellisyys voi joskus olla rankkaakin, niin on myös salailu, valehtelu ja kiinni jääminen muista suhteista. Polyamorisessa suhteessakin voi toki pettää, jos ei ole rehellinen kumppanilleen.

Polyamoristit kokevat useim polysuhteen olevan vapauttavampi elämäntyyli, jossa ei rajoiteta tai omisteta toista. Polyamorisissa, kuten missä tahansa muussakin suhdemuodossa auttaa rakentava, avoin kommunikaatio, ja se että löydetään ja pystytään elämään itsensä näköistä elämää. Näitä asioita voidaan käydä läpi myös terapeutin vastaanotolla.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!