(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Nostetaan sinut kynnyksesi yli

Miten haet psykoterapiaa Kelalta: Yksityiskohtainen opas

Miten haet psykoterapiaa Kelalta? Psykoterapia on erinomainen keino auttaa ihmisiä käsittelemään monenlaisia mielenterveysongelmia ja henkisiä haasteita. Psykoterapian hakeminen Kela terapiana voi olla sinulle uutta ja tuntua monimutkaiselta. Tämä blogipostaus keskittyy siihen, miten haet psykoterapiaa Kelalta ja antaa sinulle askel askeleelta ohjeet, miten psykoterapiaa haetaan, miten löydät sopivan psykoterapeutin ja miten teet hakemuksen Kelalle.

 

miten haet psykoterapiaa Kelan kustantamana

Miten haet psykoterapiaa?

Tässä julkaisussa siis opit seuraavat asiat:
1. Miten haet psykoterapiaa Kelalta? – Mitä on Kelan korvaama kuntotuspsykoterapia
2. Mitä teet ennen hakemusta
3. Miten valitset sopivan terapeutin?
4. Miten haet psykoterapiaa Kelalta?
5. Miten täytät hakemuksen Kelan tukea varten – askel askeleelta
7. Yhteenveto ja lisävinkit

1. Miten haet psykoterapiaa Kelalta? – Mitä on Kelan korvaama kuntotuspsykoterapia

Psykoterapia on terapeuttinen prosessi, jossa terapeutti ja asiakas työskentelevät yhdessä auttaakseen asiakasta ymmärtämään ja käsittelemään erilaisia mielenterveysongelmia, kuten ahdistusta, masennusta tai stressiä. Psykoterapia voi olla hyödyllistä myös henkilöille, jotka kokevat elämäntilanteista johtuvia haasteita, kuten eron, työttömyyden tai surun. Psykoterapian tavoitteena on auttaa asiakasta löytämään keinoja selviytyä paremmin vaikeista tunteista ja tilanteista, parantaa itsetuntemusta ja kehittää terveellisempiä käyttäytymismalleja.

Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia tähtää siihen, että henkilö voi palata takaisin työhön tai opintojen pariin. Se voi tähdätä myös siihen, että ihminen jaksaa työssä tai opiskelussa paremmin. Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa voi hakea 3 vuodeksi ja se haetaan yksi vuosi kerrallaan.

2. Mitä teet ennen hakemusta

Ennen psykoterapian hakemista sinulla on 3 kuukauden omavastuuaika. Tällä ajalla sinun täytyy käydä vähintään kaksi kertaa psykiatrilla ja kerran psykoterapeutilla.

2.1. Käy ensin psykiatrilla

Psykiatri on lääkäri, joka on erikoistunut mielenterveyden häiriöiden diagnosointiin, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Psykiatrin vastaanotolle pääsee seuraavalla tavalla:

1. Yleislääkärin kautta omasta terveyskeskuksesta: Aloita ottamalla yhteyttä yleislääkäriin, joka voi arvioida oireitasi ja tehdä alustavan diagnoosin. Jos yleislääkäri katsoo, että tarvitset psykiatrista arviointia tai hoitoa, hän voi kirjoittaa sinulle lähetteen psykiatrille.

2. Yksityisten palvelujen kautta: Voit hakea yksityisiä psykiatreja omalla paikkakunnallasi tai lähialueilla. Yksityisten psykiatrien palvelut ovat usein maksullisia, mutta voit saada korvausta Kelalta tai sairausvakuutuksen kautta. Tarkista etukäteen korvausmahdollisuudet omasta vakuutusyhtiöstäsi tai Kelasta.

3. Opiskelijaterveydenhuollosta: Jos olet opiskelija, sinulla saattaa olla oikeus käyttää opiskelijaterveydenhuollon palveluja, jotka sisältävät usein myös psykiatrisen hoidon. Ota yhteyttä oppilaitoksesi terveydenhuoltohenkilöstöön saadaksesi lisätietoja.

4. Työterveyshuollosta: Jos olet työssäkäyvä, työterveyshuolto voi tarjota psykiatrisia palveluja työntekijöille. Ota yhteyttä työnantajasi työterveyshuoltoon selvittääksesi, ovatko psykiatriset palvelut saatavilla sinulle.

Kun olet saanut ajan psykiatrille, valmistaudu kertomaan oireistasi, sairaushistoriastasi ja muista mahdollisesti merkityksellisistä tiedoista, jotka auttavat psykiatria ymmärtämään tilannettasi ja suunnittelemaan tehokasta hoitoa.

Psykiatrin täytyy antaa sinulle diagnoosi, jotta 3kk seurantajakso voi käynnistyä.

2.2. Tapaa psykoterapeutti

Ennen hakemista sinun täytyy käydä vähintään kerran psykoterapeutilla. Psykoterapeutilla useimmiten käydään itsemaksavana. Voit saada myös psykoterapeutin käynnin oman työterveydenhuollon tai opiskelijaterveydenhuollon kautta.

2.3. Tapaa psykiatri uudestaan

Varaa seuraava aika psykiatrille. On suositeltavaa, että arviointikäynnit suoritetaan samalla psykiatrilla jolta sait diagnoosin. Hän arvioi tilanteesi ja kirjoittaa B-lausunnon, joka tulee liittää Kela-hakemukseen. Huomioithan, että B-lausunnosta yksityiset psykiatrit voivat laskuttaa erikseen käynnin lisäksi.

3. Miten valitset sopivan terapeutin?

Oikean psykoterapeutin valinta on tärkeä osa psykoterapian hakemista. Tässä on muutamia asioita joita sinun kannattaa ottaa huomioon, kun etsit itsellesi sopivaa terapeuttia:

1. On tärkeää löytää psykoterapeutti, joka sopii sinulle ja ymmärtää tarpeesi.

2. Voit hakea psykoterapeutteja esimerkiksi internetistä, tai Kelan verkkosivuilta.

3. Tutustu eri terapeuttien taustoihin ja koulutukseen, sekä heidän erikoistumisalueisiinsa.

4. Helpointa on soittaa Nosteen asiakaspalveluun, joka auttaa sinua löytämään sopivan terapeutin.

5. Ota yhteyttä muutamaan terapeuttiin ja keskustele heidän kanssaan, jotta voit päättää, kenen kanssa tunnet olosi mukavaksi. Suurin osa psykoterapeuteista myös haluaa käydä kanssasi tutustumiskäynnin, jotta hyvä hoitosuhde voi syntyä.

Huom! Kelan kuntoutuspsykoterapiaa tarjoavia psykoterapeutteja voi olla vaikea löytää. Siksi Terapiatalo Nosteella on olemassa oma asiakaspalvelu, joka auttaa sinua löytämään vapaan terapeutin.

4. Miten haet psykoterapiaa Kelalta?

Kela tarjoaa taloudellista tukea psykoterapiaan tietyin ehdoin. Kelan tuki kattaa osan psykoterapian kustannuksista ja se maksetaan suoraan terapeutille.

Tässä osiossa käymme läpi vaiheet, miten haet psykoterapiaa Kelan tukemana:

Vaihe 1: Arvioi tarpeesi

Käy lääkärin vastaanotolla ja keskustele hänen kanssaan psykoterapian tarpeestasi. Lääkärin on arvioitava tilanteesi ja suositeltava psykoterapiaa, jotta voit hakea Kelan tukea. Tällöin käynnistyy myös 3 kuukauden seurantajakso, jonka jälkeen voit hakea Kelan kustantamaa psykoterapiaa.

Vaihe 2: Lääkärin B-lausunto

Lääkäri kirjoittaa B-lausunnon, jossa hän perustelee psykoterapian tarpeen. Lausuntoon tulee sisältyä tietoja oireistasi, sairaushistoriastasi, työkyvystäsi sekä arvio siitä, miten psykoterapia voi auttaa sinua.

Vaihe 3: Valitse psykoterapeutti

Valitse sopiva psykoterapeutti, kuten kohdassa 3 on kuvattu. Varmista, että psykoterapeutti on Kelan hyväksymä ja että hän on valmis ottamaan sinut asiakkaakseen Kelan tuella.

Vaihe 4: Täytä hakemus Kelan tukea varten

Hakemuksen tekeminen Kelan tukea varten on tärkeä osa psykoterapian hakemista. Hakemuksen voit tehdä Kelan verkkosivuilla olevalla lomakkeella. Hakemuksen yhteydessä sinun tulee toimittaa B-lausunto sekä psykoterapeutin suostumus hoitosuhteen aloittamisesta.

 

Lue lisää: Kela kuntoutuspsykoterapia – askel askeleelta

 

5. Miten täytät hakemuksen Kelan tukea varten – askel askeleelta

Hakemuksen täyttäminen Kelan tukea varten on tärkeä osa psykoterapian hakuprosessia. Tässä osiossa käymme läpi yksityiskohtaisemmin, miten voit täyttää hakemuksen onnistuneesti:

1. Lataa itsellesi tämä lomake ”Hakemus kuntoutuspsykoterapiaan”  (KU 131 lomake)

2. Täytä henkilötiedot: Anna nimesi, henkilötunnuksesi ja yhteystietosi. Näitä tietoja käytetään hakemuksen käsittelyyn.

3. Raksita kohta ”haen kuntoutuspsykoterapiaa”. Valitse monesko vuosi sinulla on menossa, eli jos haet ensimmäseksi vuodeksi, raksita se kohta. Huomaa että toisena ja kolmantena vuotena voit liittää hakemukseen muun hoitavan lääkärin lausunnon, mutta ensimmäisenä vuotena lausunto täytyy tulla psykiatrilta.

miten haet psykoterapiaa Kelan kustantamana

4. Täytä kohta työ- ja opiskelutilanne. Valitse sopiva kohta sekä kerro mikä on tai on ollut ammattisi. Jos opiskelet, voit kirjata tähän ammatin johon olet tähtäämässä

5.  Täytä kohta työ- tai opiskelutiedot riippuen siitä, mikä tilanteesi on. Kuvaile tässä terveydentilaasi ja työ/opiskelukykyäsi: Kirjoita lyhyesti terveydentilastasi, oireistasi ja niiden vaikutuksesta työkykyysi. Ole rehellinen ja realistinen kuvaillessasi tilannettasi, jotta Kelan käsittelijät saavat oikean kuvan tarpeestasi.

6. Täytä kohta äidinkieli. Huomaa, että olet oikeutettu tulkkaukseen jos äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi ja saame.

miten haet psykoterapiaa Kelan kustantamana

7. Kirjaa kohtaan sairauden hoito kuka vastaa hoidostasi. Huomaa että yksityislääkäri voi myös vastata hoidostasi, joten on ihan hyväksyttävää hakeutua kuntoutuspsykoterapiaan myös yksityisen palvelutuottajan – kuten Terapiatalo Nosteen kautta.

8. Täytä kohta 8, ja kirjoita milloin kävit ensimmäisen kerran psykiatrilla (katso kohta 2.1. tässä blogijutussa) sekä missä olet käynyt jatkotutkimuksissa (eli vähintään toisen kerran)

9. Kirjaa kohtaan 9 kuntoutuksen tavoite. Tähän kannattaa kirjoittaa mahdollisimman konkreettisia muutoksia, mitä toivot saavasi kuntoutuksesta. Kela on viime vuosina enemmän ja enemmän painottanut kuntoutuksessa sitä, että tavoitteet liittyvät arkeen. Kun kerromme asiakkaillemme miten haet psykoterapiaa Kelalta, painotamme erityisesti hyviä tavoitteita.

miten haet psykoterapiaa Kelan kustantamana

Tavoitteita voit miettiä siten, miten asiat ovat muuttuneet kun terapia on päättynyt. Tässä on muutamia tavoitteita, joita kuntoutuspsykoterapialle voidaan laatia:

1. Oireiden lievittäminen: Yksi psykoterapian keskeisistä tavoitteista on auttaa potilasta lievittämään mielenterveyden häiriöiden oireita, kuten masennusta, ahdistusta, paniikkikohtauksia tai muita tunne-elämän ongelmia. Voit asettaa tavoitteeksi esimerkiksi sen, että paniikkikohtaukset lievenevät, jotta voit opiskella täysipäiväisesti.

2. Itsetuntemuksen lisääminen: Psykoterapian avulla potilas voi oppia tunnistamaan ja ymmärtämään omia ajatuksiaan, tunteitaan ja käyttäytymismallejaan paremmin. Tämä voi auttaa heitä löytämään uusia tapoja käsitellä haasteita ja ongelmia elämässään. Tavoitteena voi olla vaikka pärjätä työyhteisössä siten, että työssä tai opiskelussa olevat ihmissuhteet tukevat työssä käymistä.

3. Käyttäytymisen muuttaminen: Psykoterapian avulla potilas voi oppia tunnistamaan haitallisia käyttäytymismalleja ja korvaamaan ne terveellisemmällä käyttäytymisellä. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa negatiivisten ajatusmallien muuttamista tai uusien stressinhallintakeinojen löytämistä. Tavoitteena voi olla vaikka parempi uni. Nämä auttavat työssä jaksamista, kun päivällä olet virkeä.

4. Elämänlaadun parantaminen: Yleisenä tavoitteena psykoterapialle on parantaa potilaan elämänlaatua. Tämä voi tarkoittaa parempaa mielialaa, vähemmän stressiä, parempia ihmissuhteita ja enemmän voimavaroja selviytyä elämän haasteista. Tavoitteena voi olla siis masennusoireiden hälveneminen, jolloin opiskelu ja työssä käyminen tuntuu mielekkäältä.

11.  Täytä kohtaan 10 kuntoutuksen toteutus psykoterapeutin tiedot sekä milloin terapiajakso alkaa.

12.  Liitä lääkärin B-lausunto: Lataa ja liitä hakemukseen lääkärin antama B-lausunto, jossa hän perustelee psykoterapian tarpeen ja arvioi sen hyötyjä sinulle. Lausunto ei saa olla vuotta vanhempi. Kirjaa myös jos B-lausunto on jo toimitettu Kelaan tai mihin mennessä lausunto toimitetaan Kelalle.

13. Tarkista ja lähetä hakemus verkossa OmaKelan kautta tai postitse: Varmista, että toimitat kaikki vaaditut tiedot ja asiakirjat hakemuksen yhteydessä. Katso tarkemmat ohjeet Kelan sivulta klikkaamallla tästä.

14. Kun olet lähettänyt hakemuksen, Kelan käsittelijät arvioivat sen ja tekevät päätöksen tuen myöntämisestä. Tähän voi kulua jonkin aikaa, joten ole kärsivällinen ja odota Kelan päätöstä. Päätökseen tulemiseen kuluu yleensä noin 6-10 viikkoa.

Kelan käsitellessä hakemustasi saatat saada pyynnön toimittaa lisätietoja tai asiakirjoja. Tällöin on tärkeää, että toimitat pyydetyt tiedot mahdollisimman pian, jotta hakemuksen käsittely etenee sujuvasti. Seuraa hakemuksesi tilaa Kelan verkkosivuilla ja ole valmis toimittamaan lisätietoja tarvittaessa.

Jos Kelan tuki myönnetään, saat kirjallisen päätöksen, joka kertoo tuen määrän ja keston sekä mahdolliset muut ehdot. Päätöksen saavuttua voit aloittaa psykoterapian Kelan tuella. Kerro tästä siis psykoterapeutillesi ja aloita terapia.

6. Yhteenveto ja lisävinkit

Psykoterapian hakeminen ja Kelan tuen saaminen voi vaikuttaa monimutkaiselta prosessilta, mutta oikeilla tiedoilla ja valmistautumisella se onnistuu kyllä. Hakemuksen tekeminen helpottuu, kun käytät tässä kirjoitettuja ohjeita miten haet psykoterapiaa Kelalta. Tässä yhteenvedossa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee muistaa psykoterapian hakemisessa:

1. Selvitä, onko psykoterapia sinulle sopiva hoitomuoto keskustelemalla asiasta lääkärin kanssa ja aloita 3 kuukauden seurantajakso

2. Valitse oikea psykoterapeutti tutustumalla heidän taustoihin, erikoistumisalueisiin ja koulutukseen.

3. Hae Kelan tukea psykoterapiaan täyttämällä hakemus ja toimittamalla vaaditut asiakirjat, kuten lääkärin B-lausunto ja psykoterapeutin suostumus.

4. Seuraa hakemuksesi tilaa Kelan verkkosivuilla ja ole valmis toimittamaan lisätietoja tarvittaessa.

Muista, että Kelan tuki psykoterapiaan on osa laajempaa kuntoutusprosessia, jonka tarkoituksena on tukea sinua kohti parempaa mielenterveyttä ja työkykyä. Ole aktiivinen ja sitoutunut psykoterapiassa, jotta saat siitä parhaan mahdollisen hyödynn.

Lopuksi, muista, että psykoterapian hakeminen ja Kelan tuen saaminen on investointi omaan hyvinvointiisi. Älä pelkää kysyä apua ja neuvoja terveydenhuollon ammattilaisilta, kuten lääkäriltä, terveyskeskuksesta tai Kelasta. He ovat siellä auttamassa sinua löytämään oikeanlaisen tuen ja avun mielenterveyden haasteisiin.

Onnea matkalle kohti parempaa mielenterveyttä!

Varaa aika

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!