Kela kuntoutuspsykoterapia | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Nopeasti Kelan tukemalle hoitopolulle.

KELA-polku

Kuinka haen Kelan tukemaa terapiaa?

Jos työikäisen (16-67 vuotiaan) henkilön työ- tai opiskelukyky on uhattuna toistuvien psyykkisten oireiden takia (esim. masennus- tai ahdistusoireilu), voi tämä hakea tukea kuntoutuspsykoterapiaan Kelalta.

Seuraa Nosteen Kelapolkua

1
Tunnistat itsessäsi ahdistusta, masennusta tai muita mielenterveyden ongelmia, jotka uhkaavat opiskelu- tai työkykyäsi.
1

3kk seurantajakso (omavastuuaika)

Käy vähintään kahdesti psykiatrin vastaanotolla sekä kerran psykoterapeutin vastaanotolla näiden 3 kuukauden aikana.

2
Varaa aika psykiatrin vastaanotolle saadaksesi diagnoosi. Diagnoosin saatuasi 3kk seurantajakso käynnistyy.
1
3
Valitse esimerkiksi Nosteen terapeuteista itsellesi sopiva KELA:n hyväksymä psykoterapeutti.
1
4
Varaa seuraava aika psykiatrille. On suositeltavaa, että arviointikäynnit suoritetaan samalla psykiatrilla jolta sait diagnoosin. Hän arvioi tilanteesi ja kirjoittaa B-lausunnon, joka tulee liittää KELA-hakemukseen. Huomioithan, että B-lausunnosta psykiatrimme voivat laskuttaa erikseen käynnin lisäksi.
1
5
Kun olet löytänyt terapeutin, jonka kanssa aloittaa hoitosuhde, täytä KELA:n hakemus ja liitä B-lausunto siihen mukaan. Jos tarkoituksenasi on aloittaa täysin etänä toteutettava kuntoutuspsykoterapia, varmista vielä KELAlta, että se onnistuu.
1

Terapiakäynnit alkavat (1-3 vuotta)

Terapia myönnetään vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen psykiatri arvioi tilanteen ja kirjoittaa tarvittaessa uuden B-lausunnon seuraavan vuoden terapiaa varten. Myös psykoterapeutti antaa loppulausunnon terapian päätyttyä ja voi laskuttaa tästä lausunnosta erikseen. Loppulausunnosta Kela korvaa 22,71 euroa.

6
KELA:n päätös tulee noin viisi viikkoa hakemuksesta sekä asiakkaalle että terapeutille. Päätöksen tultua, hae KELA-korvaukset takautuvasti näiden viiden viikon aikaisilta terapiakäynneiltä. Kela korvaa 57,60 euroa psykoterapiakäyntiä kohti.
1

Hinnoittelu

(itsemaksettava, ei kela-korvattava)

icons-therapists
1. Psykiatrikäynti (60min)195 €

Ensimmäinen psykiatrikäynti

Ensimmäisellä psykiatrikäynnillä arvioidaan asiakkaan tilanne huolellisesti ja psykiatri voi mahdollisesti antaa diagnoosin. Psykiatrikäynneistä vähennetään sv-korvaus.

Psykoterapiakäynti (45min)95-105 €

Ensimmäinen käynti psykoterapeutille

Psykoterapian ensimmäisen kertakäynnin eli tutustumiskäynnin hinta on itsemaksettuna normaalisti 95-105€/45min. Kela ei korvaa arviointikäyntejä psykoterapiaan.

heart-icon
2. Psykiatrikäynti (45-60min)170-195 €

Toinen psykiatrikäynti (suositellaan varattavan samalle psykiatrille)

Toisen käynnin jälkeen psykiatri voi kirjoittaa lausunnon, jonka voit liittää KELA-hakemukseen. Lausunnon kirjoittaminen ja laskutus vaihtelee psykiatrikohtaisesti.

Tiedustele psykiatriltasi mahdollisuutta Kela-korvattavaan pari- tai perheterapiaan!

Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa. (16–25-vuotiaille se voi olla myös musiikkiterapiaa tai kuvataideterapiaa. Nuoren terapiaan voi liittyä myös vanhempien ohjauskäyntejä.)

Psykiatrilta on mahdollista saada suositus myös pari- tai perheterapiaan. Pari- ja perheterapiaan vaaditaan samat myöntöedellytykset kuin muillekin psykoterapiamuodoille. Pari- ja perheterapian tarve on perusteltava ja osallistujat on mainittava lääkärinlausunnossa.

Pariterapiassa voi puoliso olla mukana joko kaikilla tai osalla käynneistä, lähtökohtaisesti työskennellään molempien kanssa.

Perheterapiassa pääasiallisesti työskennellään koko perheen kanssa. Terapeutti/terapeutit tapaavat yhtä aikaa useampaa perheenjäsentä, kuntoutujan lisäksi esim. puoliso, vanhemmat, lapset, sisarukset voivat olla läsnä. Kokoonpano eri terapiakerroilla voi vaihdella.

Tutustu Kelan hyväksymiin terapeutteihin

Kelan psykoterapiaa voi antaa terapeutti, jonka koulutuksen Valvira on hyväksynyt ja jolla on oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä. Lisäksi terapeutilla tulee olla koulutus siihen psykoterapiamuotoon, jota hän asiakkaalle antaa. Kelan korvaus edellyttää, että terapeutti on Kelan hyväksymä. Tutustu seuraavasta linkistä Kelan hyväksymiin Nosteen psykoterapeutteihin.

Näin haet kuntoutuspsykoterapiaa

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan terapeutin sekä saanut psykiatrin diagnoosin ja läpikäynyt kolmen kuukauden hoitojakson, niin voit siirtyä Kelan sivuille hakemaan tuettua kuntoutuspsykoterapiaa.