Lukijan kysymys: Onko potilasvakuutus voimassa jos asiakas asuu ulkomailla? | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to klo 9-17 ja pe klo 9-16

Lukijan kysymys: Onko potilasvakuutus voimassa jos asiakas asuu ulkomailla?

Noste-Uutisten toimitukseen saapui meille mielenkiintoinen kysymys:

”Jos asiakas muuttaa terapiajakson aikana asumaan ulkomaille tai asuu siellä jo terapian aloittaessaan, kattaako otettu potilasvahinkovakuutus ulkomaille annetun etäyhteydellä tapahtuvan hoidon?”

 

Noste yrityspalvelut, ota yhteyttä

Potilasvakuutuksen määritelmä laissa on seuraava: ”Terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa harjoittavalla yhteisöllä, säätiöllä ja itsenäisellä ammatinharjoittajalla sekä työnantajalla, jonka palvelussa on terveydenhuollon ammattihenkilöitä, on oltava vakuutus tämän lain mukaisen vastuun varalta.”

Etäyhteys on kuitekin ongelmallinen vakuutuksen kannalta. Potilasvakuutuskeskuksen mukaan potilasvahinkolaki on voimassa vain Suomessa ja siksi potilasvakuutus ei kata ulkomailla tai ulkomaille tehtävää hoitoa:

“Potilasvahinkolakia sovelletaan ainoastaan Suomen maa- ja merialueilla annettuun terveyden- ja sairaanhoitoon. Suomen rajojen ulkopuolella annettuun hoitoon lakia ei voida soveltaa, vaikka potilas olisi lähetetty hoitoon ulkomaille tai vaikka sekä ulkomailla annetun hoidon antaja että hoidon saaja olisivat suomalaisia.” (LINKKI)

Potilasvakuutuskeskuksen blogissa kuitenkin todetaan seuraavasti:

”Jos hoitosuhde kuitenkin on muodostunut Suomessa ja potilas tai ammattihenkilö ovat sattumanvaraisesta syystä tilapäisesti ulkomailla, ja hoito järjestetään etäyhteyksin, voidaan potilasvahinkolakia poikkeuksellisesti soveltaa. Näin on soveltamisalaa linjannut sosiaali- ja terveysvaliokunta potilasvahinkolain uudistustyön yhteydessä (StVM 38/2018 vp). Sen sijaan ulkomaille perustetulle etävastaanottotoiminnalle ei voi saada suomalaista potilasvakuutusta riippumatta siitä, missä maassa potilas palvelua käyttää.” (LINKKI)

Näin ollen ihan satunnainen terapiatilanne siten, että asiakas on ulkomailla olisi mahdollinen, mutta hoitosuhteen on pitänyt muodostua jo Suomessa.

Lukijan kysymykseen on siis vastaus seuraava:

Jos asiakas on muuttamassa ulkomaille tai oleskelee pysyvästi ulkomailla, potilasvakuutus ei ole voimassa.

Kiitos tästä mielenkiintoisesta kysymyksestä!

Otamme mielellään muitakin kysymyksiä vastaan ja etsimme niihin teille vastauksia! Kysymyksen voi jättää tänne <—-(KLIKKAA)

Vastauksia näihin kysymyksiin käsitellään mielen hyvinvoinnin ammattilaisille tarkoitetussa ammatillisessa uutiskirjeessä Noste-Uutisissa.

Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!