Terveisiä etävastaanotolta | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Terveisiä etävastaanotolta

Koronaviruspandemia on kirjaimellisesti sekoittanut koko maailman viime viikkoina. Päivittäin saamme lukea uusia tietoja viruksen etenemisestä, sairastuneista, kuolonuhreista ja nykyään jo onneksi parantuneistakin. Meitä ohjeistetaan siitä, miten meidän tulisi toimia viruksen pysäyttämiseksi ja meitä rajoitetaan monin ennennäkemättömin tavoin. Läheskään kaikki eivät sairastu koronaan, mutta tuskin meistä kukaan on immuuni sen monille yhteiskunnallisille seuraamuksille.

Korona on muistuttanut meitä konkreettisella tavalla siitä, että elämä voi yllättää monin tavoin kysymättä meiltä lupaa tai sopivaa ajankohtaa siihen. Mitä joustavammin pystymme suhtautumaan elämän meille heittämiin haasteisiin, sitä paremmin selviämme näissä erikoistilanteissa. Resilienssistä, mielen selviytymisestä ja sopeutumisesta yllättävissäkin tilanteissa, on puhuttu viime aikoina paljon. Tämä kriisi testaakin nyt meidän kaikkien resilienssiä.

videovastaanotto blogitekstissa

Etäterapia – erilaista mutta toimivaa!

Muutama viikko sitten olimme uuden tilanteen edessä, kun yhteiskunnassa alettiin suositella etätyöskentelyyn siirtymistä. Moni asiakas on vasta aloittanut psykoterapian tai juuri saanut terapiaprosessinsa kunnolla käyntiin. Nykyaikana onneksi erilaiset tekniset ratkaisut ja etäyhteydet mahdollistavat terapian jatkumisen näissä poikkeusolosuhteissakin ilman keskeytystä.

Toki tämä on ollut jännittävää itse kullekin. Sekä terapeutit että asiakkaat ovat saaneet kokea ehkäpä ensimmäistä kertaa videovälitteisen terapiavastaanoton. Joillakin on ollut pieniä teknisiä ongelmia, jotka onneksi on saatu selätettyä. Voi olla aluksi hämmentävää vaihtaa lennosta uuteen tapaamismuotoon, mutta nopeasti sitä huomaa, ettei se lopulta niin kovin erilaista sitten ollutkaan. Tutut kasvot kuvaruudulla ja tuttu ääni yhteyden toisessa päässä palauttavat nopeasti mieleen tutun tunteen terapiavastaanotolta.

Uskaltaisin väittää, että juuri nyt on itse asiassa erittäin hyvä aika käydä terapiassa. Moni terapiassa käyvä nimittäin kokee jo valmiiksi ”huolta huomisesta”, eikä jatkuvasti elävä ja muuttuva pandemiatilanne paranna asiaa. Psykoterapiaan hakeutunut on jo kohdannut jollain elämänsä osa-alueella haasteita, joita terapeutin kanssa on yhdessä alettu ratkoa. Näiden aiempien jo olemassaolevien haasteiden lisäksi korona on nyt tuonut monille huolta omasta tai läheisten sairastumisesta, työn tai opiskelujen jatkumisesta ja yleistä epävarmuutta tulevaisuudesta. Koronatilanne on herättänyt monissa pelkoa ja ahdistusta jo pelkästään arvaamattomuudellaan ja harvinaislaatuisuudellaan. Joillakin saattavat myös jo poisjääneet ahdistusoireet palata epävakaan tilanteen myötä. Psykoterapiakontaktin jatkuminen näissä olosuhteissa on äärimmäisen tärkeää.

Kyllä tästäkin yhdessä selvitään

Vaikka maailmassa ja omassa mielessä myllertäisikin tällä hetkellä, on hyvä muistaa ettei jää yksin ajatustensa kanssa. Säännöllinen psykoterapia auttaa käsittelemään vaikeita asioita, jolloin elämä ja oma olo helpottuu. Moni kokeekin tässä tilanteessa hyödylliseksi tiivistää terapiakontaktiaan, kun etätyöt tai tauko työstä/opiskelusta tekevät tämän normaalia helpommaksi toteuttaa. Myös uudet asiakkaat ovat aina tervetulleita vastaanotolle, myös näin etäyhteysaikana! On hyvä muistaa, että jo yksittäinen tapaaminen terapeutin kanssa voi huojentaa huolestunutta ja kuormittunutta mieltä merkittävästi. Itse asiassa yksittäiset tapaamiset onnistuvat nyt etäyhteydellä vaikkapa toisella puolella Suomea olevan terapeutin kanssa, joten valinnanvaraa on runsaasti.

Uskon, että haastavuudestaan huolimatta erikoistilanne tarjoaa myös mahdollisuuksia tutkia uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja terapian toteuttamiseen. Jotkut terapeutit kertovat toteuttaneensa puhelinterapiaa, toiset kävelyterapiaa. Videovälitteisyys on saattanut yllättäen luoda joillekin asiakkaille mahdollisuuden avautua helpommin kipeistäkin asioista, kun ei olla läsnä fyysisesti samassa huoneessa.

Tänä keväänä meidän kaikkien tulisi muistaa pitää erityistä huolta itsestämme ja toisistamme. Syödä hyvin ja monipuolisesti, levätä ja tehdä niitä asioita, jotka saavat meidät voimaan hyvin. Voisiko nyt viimein olla aikaa perheelle tai harrastukselle, joka arjen kiireessä jää usein jalkoihin? Psykoterapia on yksi keino pitää itsestään huolta ja sen tärkeys korostuu entisestään tällaisina aikoina. Kukaan meistä ei pärjää yksin ja apu on aina lähellä. Tästäkin me varmasti selviämme. Yhdessä.

 

Artikkelin on kirjoittanut Nosteen psykoterapeuttimme Annika Lindström, joka tarjoaa tälläkin hetkellä etäterapiaa.

 

Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!