Tahdon - tahdotko sinä? | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Tahdon – tahdotko sinä?

Tämä maaginen sana ”Tahdon”, jonka lausuin ääneen häissäni yli 30-vuotta sitten. Toisen kerran silmäkulmat kostuneina kuulin sanan poikani suusta, kun hän meni naimisiin. Molemmissa häissä avioliiton yhteiset ensiaskeleet käveltiin pitkin kirkon käytävää. Muistan onnellisena, mutta erittäin jännittyneenä tuota pitkää kävelyä mieheni vierellä. Sama tunteidensekainen ilotulitus oli käynnissä sisälläni, kun poikani käveli käytävää pitkin aviovaimonsa vierellä. Näiden koskettavien muistojen toiveikkuus ja myönteisyys tulevaisuudesta on säilynyt mielessäni monien epäonnistumisen kokemustenkin jälkeen.

Ihmissuhdekartoitus

Parisuhteessa vetoamme liian usein meille rakkaan ihmisen tunteisiin ja toivomme hänen käyttäytyvän juuri toivotulla tavalla täyttäen henkilökohtaisia toiveitamme tai suuria yhteisiltä tuntuvia unelmia. Haluamme kuulla rakkaan ihmisen sanovan vain ne tietyt lohdutuksen sanat tai juuri tietynlaisen pehmeän kosketuksen ihollamme. Tämä haavemaailma ei toimi pitkään vaan pääsemme kokemaan parisuhteessa pettymyksiä, riitaa, satuttavia sanoja, mutta me selviämme niistä. Tutkimuksen mukaan eroon päättyviä pareja ei ennusta se, miten usein he riitelevät. Kun riidan jälkeen on sovinnon vuoro, saamme kokea puolison antamaa hellää huolenpitoa, rakastavaa kosketusta tai parantavia sanoja. Näin parisuhteemme pääsee taas kukoistamaan kohteliaisuuden, myönteisyyden ja toiveikkuuden valossa.

Parisuhteessa on tärkeää muistaa tehdä ensin itsensä tyytyväiseksi, jotta kumppanin puutteet eivät ala häiritä kiusaksi asti. Huumori on tarpeen jokaisessa parisuhteessa. Se mahdollistaa aidon hämmennyksen siitä, miten kumppani voikaan olla välillä niin tosi ihana ja toisena hetkenä ällö ja jopa outo.

Onnistuuko avioliitto tai kumppanuus, on tietysti kiinni meistä itsestämme. Olemme jokainen vastuussa siitä, millaiseksi luomme parisuhteessa yhteisen tulevaisuutemme. Haluammeko antaa ennen työpäivää halin tai lähtöpusun, juhlimmeko yhteistä vuosipäivää tai vietämmekö ylipäätään yhteistä aikaa? Parisuhteen kannalta on hyvä vaihtaa päivittäin edes pari sanaa päivän kuulumisista. Nämä pieniltä tuntuvat päivittäiset teot lisäävät parisuhteessa yhteenkuuluvuutta ja yhteisymmärrystä. On hyvä tehdä välillä pieniä tekoja, joilla kerrot ajatelleesi häntä, kun olette erossa. Myös sanoilla on merkitystä. Voimme puhua muille kumppanistamme arvostavasti työpaikalla tai ystävien kesken ja antaa näin muidenkin huomata, kenelle sydämesi oikeasti kuuluu.

Keskustelin pikkuveljeni kanssa ja hän on oivaltanut yhteisen ajan merkityksen vaimonsa kanssa. He ovat yhdessä huolehtineet koko avioliiton ajan, että heillä on kahdenkeskistä aikaa. Jälkikasvulle on löytynyt luotettava hoitopaikka ja vanhemmilla on ollut mahdollisuus nauttia kahdestaan elokuvaillasta, kylpylälomasta tai hyvästä illallisesta mieliravintolassaan. Arjesta irtaantuminen, yhteiset harrastukset ja yhteisesti vietetty vapaa-aika ovat luontevia tapoja saada parisuhde toimimaan.

Mieheni sisko antoi meille yhteisen postikortin, jossa vanha pari kokee yhdessä hellän hetken. Kortissa on veistos, jonka on tehnyt australialainen taiteilija Patricia Piccinini. Hänellä on tällä hetkellä Valon ja varjon välissä -näyttely Helsingin Taidehallissa, jossa on ihmisen kaltaisia veistoksia. Teokset ovat yhtä aikaa kauniita ja luotaantyöntäviä. Ne muistuttavat meitä itsestämme, lapsista, ympäristöstä, ikäihmisistä ja tuosta haastavasta parisuhteesta. Näyttelyssä yhdistyy todellisuus ja fantasia sekä inhimillisuus, nuo kaikki löytyvät myös meidän jokaisen parisuhteesta.

Kokeile parisuhteessa jotakin uutta ja käy Valon ja varjon välissä -näyttelyssä yhdessä kumppanisi, puolisosi kanssa. Tee näyttelykokemuksesta irti arjesta kokemus.

Hyvää syksyä ja kauniita ruskanvärejä sinun parisuhteellesi!

Artikkelin on kirjoittanut Nosteen pari- ja perhepsykoterapeutti, työnohjaaja Minna Nyrhinen.

Psykoterapeutti Minna Nyrhinen

Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!