(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Nostetaan sinut kynnyksesi yli

Mitä eroa on psykiatrilla, psykologilla ja psykoterapeutilla?

Kun kuume nousee, tai sattuu haaveri, tiedämme minne mennä. Etsimme lähimmän terveyskeskuksen tai sairaalan ja varaamme ajan lääkäriin. Kun mieli voi huonosti, on vaikeampaa hahmottaa ammattilaiset, jotka voisivat auttaa meitä parhaiten. Lääkäri ei kuitenkaan ole silloinkaan täysin väärä paikka aloittaa, ja usein lääkärille meno voi olla myös hyvä vaihtoehto saada paranemisprosessi käyntiin. Tässä blogissa kerromme tiiviisti eri mielenterveysalojen ammattilaisista, mitä psykiatrit, psykoterapeutit ja psykologit tekevät ja millaista apua heiltä saa.

Terveyskeskuslääkärit ja työterveyslääkärit hoitavat yleensä lieviä mielenterveyden ongelmia, kirjoittavat esimerkiksi lyhyitä sairauslomia ja ohjaavat potilasta eteenpäin. Varsinainen lääketieteen ala, joka on erikoistunut mielen sairauksien diagnosoimiseen ja hoitamiseen on psykiatria. Psykiatrit ovat lääkäreitä, jotka ovat jatkaneet useita vuosia opintojaan valmistuakseen psykiatrian erikoislääkäreiksi. Sekä yleislääkärit, että psykiatrit voivat antaa virallisia diagnooseja, joiden perusteella voi esimerkiksi hakea etuuksia, tai saada sairaslomaa. Kun on kyse psyykkisistä häiriöistä, yleis- ja työterveyslääkärit hoitavat kuitenkin yleensä vain kansanterveydellisesti merkittäviä ja yleisiä mielenterveyden häiriöitä, kuten masennusta ja ahdistusta. Usein yleislääkäri tekee lähetteen psykiatrille tai psykologille, jotka voivat selvittää tilannetta tarkemmin.

Psykologi ja psykiatri menevät usein sekaisin keskenään. Syy on samankaltaisten nimien lisäksi luonnollisesti se, että molemmat ammatit keskittyvät mielenterveyden alalla samankaltaisiin asioihin. Psykologi ei kuitenkaan ole peruskoulutukseltaan lääkäri, vaan on opiskellut yliopistossa pääaineenaan psykologiaa. Psykiatrin koulutus on sidotumpi lääketieteelliseen näkökulmaan. Psykologit ovat psyykkisten toimintojen erityisasiantuntioita, joista mielen sairaudet ovat vain yksi osa. Psykologit tutkivat myös ilmiöitä, kuten lahjakkuus, älykkyys, kasvu ja kehitys tai vaikkapa onnellisuus. Psykologit voivat olla asiantuntijoita myös yksilön ja ryhmän välisissä ilmiöissä, kuten työelämän psykologit ovat.

Mielenterveyden psykologit tekevät yleensä psykologisia tutkimuksia ja lausuntoja. Nämä tutkimukset toimivat usein psykiatristen arviointien osana. On kuitenkin tärkeää muistaa, että psykiatrit tekevät diagnoosit ja yleensä hoitopäätökset, ja psykologin arviot ovat tärkeä osa näitä päätöksiä. Psykologit antavat myös ohjausta ja neuvontaa sekä asiakkaille, että työryhmille osaamisaloiltaan.

Psykologit ja psykiatrit sekoitetaan usein myös psykoterapeutteihin. Psykoterapeutti on myös oma suojattu ammattinimike, eikä tutkinto sisälly psykiatrin tai psykologin opintoihin. Sekä psykiatri, psykologi, psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja tai tietyin ehdoin muunkin koulutuksen omaava henkilö voi käydä psykoterapeuttikoulutuksen ja valmistua psykoterapeutiksi. Psykoterapeutit hoitavat yleensä lieviä ja keskivaikeita mielenterveysongelmia. Hoitomuotona psykoterapia on rajattu ja yhdessä sovittu prosessi, johon voi psykiatrin arvion perusteella hakea myös Kelasta kuntoutustukea.

Psykoterapiaa on pitkää sekä lyhyttä. Myös muita terapiamuotoja on olemassa useita ja erilaisia, jotka soveltuvat erilaisten häiriöiden ja ongelmien hoitoihin.

Meidän tavoitteemme Nosteessa kuitenkin on, että sinun ei tarvitse huolehtia oikean ammattilaisen tai terapiamuodon valitsemisesta. Me pohdimme parasta mahdollista apua yhdessä sinun kanssasi.

Varaa aika

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!