Nostelaiset esittäytyvät osa 5: Psykologi Sonja Kumlander | Terapiatalo Noste
(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Asiakaspalvelumme on auki ma-to 9-17 ja pe 9-16

Nostelaiset esittäytyvät osa 5: Psykologi Sonja Kumlander

Olen Sonja Kumlander ja toimin Nosteella Turun toimipisteessä psykologina. Ensimmäiseltä koulutukseltani olen juristi (OTM). Vei minulta jonkin aikaa kerätä rohkeutta hakea opiskelupaikkaa psykologialta, sillä pelkäsin pettymystä, ellei polku sinne avaudu. Sainkin harjoitella pettymysten vastaanottamista jokusenkin kerran ennen kuin pääsin starttaamaan psykologiopinnot. Psykologiksi (PsM) valmistumisen jälkeen olen käynyt täydennyskoulutuksina Psykofyysisen psykoterapian perusteet sekä Mentalisaatioon perustuvan hoidon peruskoulutukset. Ajankohtaisesti teen myös väitöskirjaa itsemyötätuntoon liittyen, joten joskus tulevaisuudessa minun olisi tarkoitus valmistua myös psykologian tohtoriksi.

Ihmisen mieli, tunteet, käyttäytyminen ja vuorovaikutus ovat kiehtoneet minua niin kauan kuin muistan. Pidän ihmisolentoa äärettömän kiehtovana sekä moniulotteisena kapistuksena, jossa riittää loputtomasti ihmeteltävää ja uutta opittavaa. Tunnen, että psykologin ammatissa omat vahvuuteni ihmisenä pääsevät käyttöön tavalla, josta voi koitua hyvää myös muille. Se tuo elämääni suurta merkityksellisyyttä ja luo kokemusta, että saan palvella jotain itseäni laajempaa.

Aloitin Nosteella syksyllä 2019. Noste taisi olla juuri avannut toimipisteen Turkuun, tai oli vasta avaamassa. Netistä bongaamani ilmoitus avoimista työtehtävistä nappasi välittömästi huomioni, sytytti lämmöllään. Kipinä on pysynyt yllä siitä saakka. Nosteella pidän psykologivastaanottoa osa-aikaisesti ammatinharjoittajana. Teen terapeuttista työtä, mutta koska en ole psykoterapeutti, Kelan kuntoutuspsykoterapiaa en voi tarjota.  Terapiasuhteiden kesto ja tapaamistiheys vaihtelevat paljon kunkin vastaanotolle saapuvan yksilön toiveiden ja tarpeiden mukaan. Nautin siitä, että Nosteella voimme räätälöidä kullekin ihmiselle yksilöllisesti sopivan paketin.

Omassa työskentelyotteessani korostuu psykofyysisyys eli kiinnostus kehon ja mielen väliseen yhteyteen.
Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi huomion tuomisena kehon tuntemuksiin, erilaisten aistimusten hyväksyvänä havainnoimisena sekä niiden auki sanoittamisena. Keho on niin viisas ja kertoo paljon, jos vain uskallamme pysähtyä kuuntelemaan sitä. Aina se ei ole helppoa, varsinkin jos kehon kuunteleminen on itselle tyystin vieras asia. Siksi pidän arvokkaana, että itsensä kuulemista ja kuuntelemista voi terapiakontekstissa harjoitella yhdessä toisen ihmisen kanssa ja tuella.

Vastaanotolla teemme asiakkaiden kanssa paljon myös erilaisia kokemuksellisia harjoituksia, joissa hyödynnämme mm. hengitystä sekä mielikuvia. Näen kehollisten menetelmien sointuvan tavattoman hyvin rauhoittumista tukevaan työskentelyyn, mitä omakin työni pitkälti on. Moni ihminen tuntuu nykyään painivan vimmaisen stressin ja ahdistuneisuuden kanssa, ja kehollinen lähestymistapa tarjoaa mielestäni oivan ulottuvuuden kuormituksen lievittämiseen. Lisäksi myötätuntonäkökulman soveltaminen on vahvasti läsnä vastaanotollani. Emme voi poistaa vaikeita tunteita, kipua ja kärsimystä, mutta voimme opetella suhtautumaan niihin hyväksyen ja hyväntahtoisesti, ikään kuin niille tilaa tehden.

Nosteella tuntuu olevan hyvä energia. Tekeminen lähtee välittämisestä ja halusta tuoda terapiapalvelut yhä laajemman joukon saataville. Mielestäni Noste murtaa ennakkokäsityksiä siitä, että mielenterveyspalvelujen käyttöä tarvitsisi hävetä. Ei tarvitse. Mielenterveys koskettaa meitä kaikkia, ja me kaikki olemme tuen arvoisia

Ihmiset ympärilläni ovat kerrassaan mahtavia. Koen saaneeni apua aina kun olen sitä tarvinnut. Asiat hoituvat vikkelästi, ja avun pyytämiseen sekä kaikenlaisten mieltä mahdollisesti askarruttavien asioiden esille tuomiseen kannustetaan. Nosteella tunnen, että niin työntekijöistä kuin asiakkaista välitetään. Toimitiloihin on panostettu ja ne tuntuvat viihtyisiltä. Sekä yrityksen johtohahmot että asiakaspalvelun/taloushallinnon väki tuntuvat sydämellään tässä hommassa mukana olevilta. Sellaisessa sydänmeressä on itsekin mukava kellua, ja kotoisan lämmin ympäristö tukee arvokkaalla tavalla omaan terapeuttiseen perustyöhön keskittymistä. Plus, että onhan se nyt vaan mieletön etuoikeus saada olla huiman hienojen tyyppien läheisyydessä.

Vapaa-ajallani ravitsen itseäni hyvää tekevillä asioilla. Liikkeellä, levolla ja ruualla. Ystävillä ja perheellä. Meditoin, tanssin ja nautin musiikista. Ihmettelen elämää ympärilläni ja itsessäni. Ja hyvin usein ihan vaan olla möllöttelen. Arjelleni ominaista on tekemisen ja olemisen tasapainoinen vuorottelu.

 

Sonja Kumlander

psykologi

Terapiatalo Noste / Turku

 

 

Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!