(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Nostetaan sinut kynnyksesi yli

Narsismi ja narsistinen persoonallisuushäiriö

Narsistisella persoonallisuushäiriöllä kuvataan laaja-alaista piirteiden luokkaa, joissa tyypillisesti korostuu henkilön  tarve ihailuun, ja kokemukseen omasta erityisyydestä ja oikeuksista. Nämä piirteet kytkeytyvät toisaalta herkkänahkaisuuteen ja empatian puuttumiseen erityisesti niitä kohtaan, joiden koetaan loukkaavan, tai kritisoivan itseä. Narsistiselle persoonallisuushäiriölle on tyypillistä ristiriita ulkoisen itsevarmuuden ja koetun sisäisen tyhjyyden ja erilaisten ahdistusten ja masentuneisuuden välillä.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät ihmiset saattavat olla aluksi hurmaavia ja näyttävät itsestään suotuisia puolia. Narsistit eivät kuitenkaan kestä ristiriitoja, joita ihmissuhteissa vääjäämättä esiintyy. Loukkaukset, ja erimielisyydet saavat usein aikaan voimakkasta kiukkua ja esimerkiksi kostonhimoa.

Narsistit ihmissuhteissa

Narsistit tarvitsevat jatkuvaa vahvistusta ja tukea omalle itsetunnolleen. Vaikka narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen usein vaikuttaa itsevarmalta, on sisäisessä kokemuksessa jatkuva häpeän kokemisen uhka. Koska omaa aggressiivisuutta, syyllisyyttä ja häpeää ei kyetä riittävästi sietämään, näkee narsistinen henkilö nämä tunteet pikemminkin toisten aikomuksina ja kokemuksina. Tästä seuraa epärealistista epäluuloisuutta ja mustasukkaisuutta, sekä pakottavia keinoja hallita näitä epäluuloja toisia kontrolloimalla.

Etenkin intiimeissä suhteissa, kuten parisuhteessa narsisti on usein vaativa, epäluuloinen ja toista osapuolta syyllistävä. Turvattomuus, arvaamattomuus ja vastavuoroisen välittämisen puute aikaansaa kumppanissa usein merkittävää kärsimystä ja ahdistusta.

Narsistit työpaikalla

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät ihmiset aiheuttavat työpaikoilla voimakkaita ristiriitoja ja työyhteisöön jakaantumista kahtia, tai leireihin. Kertoessaan tarinaansa toisista ihmisistä, he ovat usein hyvin uskottavia koska saattavat aidosti kokea itsensä syyttömäksi. He saattavat pyrkiä myös ylenemään. Korkeat asemat yleensä vaativat kuitenkin juuri niitä ominaisuuksia, joita narsistilla ei ole – paineensietokykyä ja ihmissuhdetaitoja. Tästä syystä narsistin haitallinen käytös usein pahenee ja aiheuttaa koko työyhteisölle merkittävää kärsimystä. Ongelman tunnistaminen on usein työlästä, koska narsistisen henkilön käytös luo pelkoa ja epäluuloisuutta joka salpaa ihmisten uskallusta puhua ongelmista.

Narsistisen persoonallisuushäiriön hoito

Mikäli narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen motivoituu hoitoon, psykoterapeuttista hoidoista voi olla hyötyä.

Haluaisitko lisätietoa aiheesta tai tavata ammattilaista, jolla asiantuntemusta aiheeseen liittyen? Voit tarkastella ammattilaistemme vapaita aikoja täältä tai olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!