(09) 3158 9154

tai s-postitse: asiakaspalvelu (ät) terapiatalonoste.fi

Nostetaan sinut kynnyksesi yli

Ruoka mielen lääkkeenä

Olkoon ruoka lääkkeesi, sanoi jo Hippokrates. Pitkä matka on kuljettu lääketieteessä sen jälkeen ja usein sairauksia hoidetaan muilla ja usein tehokkaammilla keinoilla kuin ruualla. Lääkkeet ja terapia ovat mielenterveysongelmien hoidon ytimessä, eikä kenenkään tule yrittää hoitaa mieltä yksin ruualla. Tosiasia kuitenkin on, että ravitsemuksen ja suolistomikrobien vaikutus mieleen on ilmeinen. Se mitä syömme vaikuttaa mieleemme ja suolistomikrobien merkitys mielenterveyden hoidossa on vilkkaan tutkimuksen alla.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa

Ravitsemuksen vaikutusta mielenterveyden ongelmissa tutkitaan nyt vilkkaasti ja hyvän ravitsemustilan hyöty mielen kuntoutuksessa on yleisesti hyväksytty. Mutta käytännössä ravitsemusterapian yhdistäminen psykoterapiaprosessiin on vielä alkutaipaleella. Syömishäiriöiden hoidossa ravitsemusterapia on osa hoitoa, mutta muissa mielenterveyden ongelmissa yhteistyö hakee muotoaan. Hyviä hoitokokemuksia on kuitenkin esimerkiksi psykoosisairauksien varhaisvaiheessa tapahtuvan ravitsemusterapian merkityksestä ehkäisemään tai lievittämään painonnousua, joka liittyy lääkityksen aloitukseen. Masennuksen ja ravitsemuksen välisestä yhteydestä on jo tieteellistä näyttöä, erityisesti B12-vitamiinin ja folaatin merkityksestä. Suoliston ja mielen yhteydestä tulee jatkuvasti lisää tutkimusnäyttöä ja suolistomikrobiomin muokkaamisessa ruoka ja syöminen ovat keskeissä roolissa.

Ravitsemusterapia on nimensä mukaan terapiaa, joka pyörii ruuan, syömiskäyttätymisen ja ravitsemuksen ympärillä, se ei ole vain tietojen antoa tai neuvontaa vaan laaja-alaista ja ihmisen kokonaisuuden huomioivaa yhteistyötä asiakkaan kanssa, jonka tavoitteena on löytää terve ruoka- ja kehosuhde, asiakkaan tarpeisiin ja arkeen sopiva tapa syödä. Ravitsemusterapiassa voidaan työstää niin tunnesyömistä, vääristynyttä ruokasuhdetta tai ihan vain rohkaista syömään riittävästi ja monipuolisesti. Vastaanotolla saa apua myös vatsavaivoihin ja mahdollisen erityisruokavalion (allergiat, vegaani, keliakia) terveelliseen ja joustavaan toteuttamiseen.

 

Artikkelin on kirjoittanut ravitsemusterapeuttimme Anette Palssa.

 

Anetella on paljon kokemusta, miten asiakas hyötyy ravitsemusterapiasta psykoterapian tukena. Hyvä ravitsemustila ja joustava ruokasuhde tukee psykoterapiaprosessia. Anetella on ravitsemusterapeutin koulutuksen lisäksi kognitiivisen lyhytterapian koulutusta sekä hän on käynyt psykofyysisen psykoterapian perusteet ja lukuisia lyhyempiä kursseja ja koulutuksia.  Työkokemusta Anetelle on kertynyt jo 19 vuotta ja erityisesti osaamista tunnesyömisen, syömishäiriöiden, lihavuuden, uupumuksen ja vatsavaivojen hoidossa. Hän on kirjoittanut mm. kirjat: Tunnesyöminen ja Rauhoita stressivatsa.

Ystävänpäivän kunniaksi arvomme kaikkien tämän artikkelin Facebook-postauksestamme tykänneiden, kommentoijien ja postin jakaneiden keskuudessa Aneten uusimman kirjan ”Rauhoita stressivatsa”. Lue ohjeet ja osallistu arvontaan Facebook-sivuillamme.

Ota rohkeasti yhteyttä suoraan Anetteen tai Terapiatalo Nosteen asiakaspalveluun (sähköpostitse [email protected] tai soita 09 3158 9154), niin lähdetään tukemaan mielesi hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. (Lisää Aneten osaamisesta voit lukea www.anettepalssa.fi)

Varaa aika

Voit jättää myös sähköpostisi tai puhelinnumeron, niin olemme Sinuun yhteydessä!

Kyllä kiitos!